epa03533887 People take part in a No Trousers Day 2013 flashmob on the London Underground, in London, Britain, 13 January 2013. The event is organized Improv Everywhere and takes place in many cities across the world. The goal for the participants is to get on public transport dressed in normal winter clothes, but without pants while keeping a straight face. EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Nemrég, a Channel 5 egy kutatást végzett 1000 utas részvételével, akik a metrót használják legfőképp közlekedésre. A kutatás abból a célból készült, hogy felhasználhassák az eredményeket a The Tube: Going Underground c. sorozatukba.

epa03533887 People take part in a No Trousers Day 2013 flashmob on the London Underground, in London, Britain, 13 January 2013. The event is organized Improv Everywhere and takes place in many cities across the world. The goal for the participants is to get on public transport dressed in normal winter clothes, but without pants while keeping a straight face. EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

A legidegesítőbbek a metrón utazók most már hivatalos listáján azok, akik feltolakodnak, mielőtt kiengednék azokat, akik ki szeretnének szállni. Őket azok az önző utasok követik, akik szorosan az ajtók mellett állnak, megtagadva azt, hogy beljebb húzódjanak a szerelvényben, és így megakadályozzák azt, hogy mások felszállhassanak.

A dobogó 3. helyére azok kerültek, akik minden féle szemetet hagynak az ülőhelyeiken. Szorosan utánuk jönnek azok, akik zajosan esznek, különösen azok akik „illatosabb” ételeket.

A „terpeszkedők” állnak az 5. helyen. Ők azok az utasok, akik széttárt lábakkal ülnek, így idegesítve másokat és okozva nekik kényelmetlenséget. A kutatás eredményeként, a 6. legidegesítőbb viselkedés az az, amikor az utasok nem adják át a helyüket a várandós kismamáknak vagy az időseknek.

A 10 legidegesítőbb szokás a Tube-on:

  1. Feltolakodás a vonatra, mielőtt másokat leengednénk
  2. Utasok, akik nem húzódnak beljebb a metrókocsiban a tömegben
  3. Utasok, akik szemetet hagynak az ülésükön
  4. Evés a Tube-on
  5. Terpeszkedés az utazás alatt
  6. Utasok, akik nem adják át a helyüket a terheseknek és az időseknek
  7. Hangos zenehallgatás
  8. Utasok, akik a mozgólépcső bal oldalán állnak
  9. Utasok, akik a nagy hátizsákjukat a hátukon hagyják csúcsidőben
  10. Hangos beszélgetések

A kutatás arra is rávilágított, hogy a TfL vezetői nehezen találják meg a módját annak, hogy rávegyék az utasokat arra, hogy a mozgólépcsőnek csak a bal oldalán álljanak. Minden 10 megkérdezett közül 3 azt mondta, hogy a mozgólépcsőn való fel- és lefutás az egyetlen mozgási tevékenység, amit a nap során végeznek.

Nemrég, a metróbejáratnál való torlódás megakadályozásának érdekében, Holbornnál kipróbálták, hogy megkérik az utasokat, hogy a mozgólépcső bal oldalán is állva maradjanak a hagyományos jobb oldal helyett. Ezt a kísérletet, hamarosan egy újabb követi majd, amely április 18-án kezdődik és 6 hónapig tart majd.

1411997867-0d276ccd7acbc7a87991eafa6c4dd9ba-1366x909

Azonban, a kutatás további eredménye szerint, az utasok 65%-a nem támogatja ezt az ötletet. 54% mondja azt, hogy nem fogják figyelembe venni az új szabályt, ha azt bevezetik a hálózaton. Az emberek 46%-a szerint, ez Tube lázadáshoz vezethet. A megkérdezettek 43%-a mondta azt, hogy ők támogatnák az új szabályt, de csak akkor, ha azt a csakis a csúcsidőben alkalmaznák majd.

Guy Davies, a Channel 5 megbízottja a következőket tette hozzá a témához: „Amíg teljesen érthető, hogy a TfL megpróbál új utakat találni a torlódás feloszlatására a metrón, ez a kutatás azt mutatja, hogy a mozgólépcsőkön való fel- és lesétálás gyakran olyan szerves része a rohanó emberek utazásának, mint az újságolvasás, vagy a zenehallgatás.”

Peter McNaught, a London Underground műveleti igazgató szerint: „Lehet, hogy nem tűnik igaznak az, hogy gyorsabban haladhatsz, ha csak állsz a mozgólépcsőn, de a kísérleteink, amiket Holbornban végeztünk, azt bizonyítják, hogy igen.” A kutatást a múlt hónapban végezték online azok között, akik már betöltötték a 18-at, és akik legalább egyszer használják a Tube-ot egy hónapban.

Szerintetek, mi a legidegesítőbb viselkedés, amivel valaha is találkoztatok a metrón, legyen az Londonban vagy Budapesten? Hallottatok már a nadrág nélküli metrózás világnapjáról?   Forrás: www.standard.co.uk

[fblike]

Ugrás a HuNglia főoldalára