Fontos tudnivalók, ha éjszakai műszakban dolgozunk Angliában 1

Angliában még mindig sok a munkalehetőség. Dolgozhatunk akár éjszakai is, ha a biológiai óránk ezt jobban szereti, vagy esetleg szeretnénk olykor bevállalni néhány éjszakai műszakot, hogy több pénzt keressünk. Ha így döntünk, nem árt tudnunk, milyen jogaink vannak ebben a munkaidőben.

Fontos tudnivalók, ha éjszakai műszakban dolgozunk Angliában 3

Kik számítanak éjszakai dolgozóknak?

Azok számítanak éjszaki dolgozóknak, akik 3 óránál többet dolgoznak éjszaka. Az éjszakai munkaórák általában, este 11 órától reggel 6 óráig tartanak, hacsak a dolgozó és a munkáltató meg nem állapodnak más munkaidőben. Ha igen, akkor a munkaidőnek 7 óra hosszúságúnak kell lennie, és reggel 5 óráig kell, hogy tartson. A megállapodást írásban kell megkötni. Az éjszakai dolgozók is a nemzeti létminimumot kapják alapfizetésként, és nem kapnak magasabb arányú fizetést azért, mert éjszaka dolgoznak.

Hány órát dolgozhatnak maximum az éjszakai dolgozók?

Az éjszakai dolgozók nem dolgozhatnak többet, átlag 8 óránál egy 24 órás időszakban. Az átlag munkaórát általában 17 hét után számolják ki, de ez lehet akár több hét is, viszont, nem haladhatja meg az 52-t. A rendszeres túlórázást beleszámolják az átlagos munkaórába. Az esetenként előforduló túlórákat azonban, nem.

Egy előző cikkünkben a heti maximális munkaidőről, már írtunk arról, hogy a dolgozó kiléphet a munkaidőt szabályozó megállapodásból, aminek eredményeként több órát dolgozhat a heti max. 48-tól. Az éjszakai műszakban dolgozók esetében ez nem lehetséges. Ők nem léphetnek ki a munkaórájuk maximális számát meghatározó szabályozásból. Tehát, semmiképpen sem dolgozhatnak többet 24 óra alatt, mint átlag 8 óra. Munkaórákkal kapcsolatos egyéb hasznos infók itt.

Vállalhatnak-e éjszakai műszakot a 16-17 évesek?

A 16 vagy 17 évesek nem dolgozhatnak éjfél és hajnali 4 óra között. Tulajdonképpen, általában nem dolgozhatnak este 10 és reggel 6 óra között (ezt szerződéssel meg lehet változtatni este 11-től reggel 7-re). Azonban, vannak kivételek, ha a következő helyeken dolgoznak:

  • mezőgazdaság
  • kulturális, sport, művészeti vagy reklám tevékenységek
  • kórház
  • hotel és vendéglátás
  • kiskereskedelem
  • posta vagy újságkézbesítés

Kivételes esetekben ők is dolgozhatnak éjszaka, ha nincs felnőtt az adott munka elvégzésére, és szükség van rájuk a következő munkákban:

  • ha valami iránt hirtelen növekszik a kereslet
  • fenntartani egy szolgáltatásnak vagy gyártásnak a folytonosságát

Ebben az esetben, a munkáltatónak ugyanolyan hosszúságú pihenőidőt kell adnia a fiatal személynek, mint a kiterjedt műszak.

Különleges veszélyek, ill. mentális és fizikai megterhelés

Az éjszakai dolgozók, akik különleges veszéllyel járó feladatokat végeznek, vagy mentális, esetleg fizikai megterhelésnek vannak kitéve, nem dolgozhatnak többet 8 óránál egy 24 órás időintervallumon belül. Az esetükben kockázati elemzést kell végrehajtani, felmérve az előfordulható veszélyeket, ill. a fizikai és mentális megterheléssel járó feladatokat.

Mit kell tenniük a munkáltatóknak?

A munkáltatóknak feljegyzést kell készíteniük az éjszakai műszakban dolgozók munkaóráiról, hogy megmutathassák, nem lépik túl a limitet. A feljegyzéseket legalább 2 évig meg kell tartaniuk. A munkáltató nem tehet diszkriminatív megkülönböztetést a dolgozói között azért, mert egyik nappal, a másik pedig éjszaka dolgozik.

Milyen esetekben nem korlátozzák az éjszakai maximális munkaórákat?

Az éjszakai munkaórák számára vonatkozó korlátozás, általában nem vonatkozik a következő esetekben:

  • a hadseregben és sürgősségi ellátást végzők esetén
  • magánházban alkalmazott személyzet esetén
  • amikor az ember dönthet abban, mennyi ideig dolgozik (pl. vállalati vezérigazgatók, szabadúszók stb.)

Az éjszakai munkaórákra vonatkozó korlátozások egyáltalán nem vonatkoznak a következőkre:

  • munkahelyek, ahol a nap 24 órájában szükség van személyzetre (pl. kórházi munka)
  • forgalmas csúcsidejű iparágban, mint például a mezőgazdaság, kiskereskedelem, turizmus, elhárítás és felderítés
  • vészhelyzet vagy baleset esetén
  • ha a személyzeti tagnak messziről kell munkába utaznia, vagy állandóan más helyre kell kiutaznia
  • ha egy kollektív szerződés, vagy munka megállapodás kizárja, vagy megváltoztatja az éjszakai munkaórákat illető szigorítást

Pihenő szünetek akkor, ha nincsenek munkaidő korlátozások az éjszakai műszakban

A dolgozóknak kapniuk kell ún. kompenzáló pihenőidőt (compensatory rest), amely átlagosan, minimum 90 óra hetente.

Egészségügyi vizsgálat

A munkáltatónak ingyenes egészségügyi vizsgálatot kell ajánlania az alkalmazottjának, mielőtt az éjszakai dolgozó lesz. Ezt az alkalmazottnak nem kötelező elfogadnia. Az értékelést szakképzett egészségügyi dolgozónak kell elvégeznie, amely lehet egy kérdőív. A munkáltatónak figyelembe kell vennie, hogy az éjszakai műszak növelheti az alkalmazott stressz szintjét. Az dolgozónak újabb vizsgálatokon kell részt vennie, ha a munkáltatója nem biztos abban, hogy a dolgozó elég fit-e az éjszakai munkára.

Ebben az esetben, rendszeresen fel kell ajánlani a vizsgálatok lehetőségét. Ha az orvos azt állapítja meg, hogy az alkalmazottnak egészségügyi problémái vannak, amelyeket az éjszakai műszak okoz, a munkáltatónak fel kell ajánlania más lehetőséget a dolgozója számára, amennyiben erre lehetőség van.

A munkaadónak feljegyzéseket kell tartania az egészségügyi vizsgálatokról, amelyeket 2 évig meg kell megőriznie, ill. a felajánlott vizsgálatok dátumairól (ha a dolgozó nem akart élni vele). A feljegyzéseket bizalmasan kell kezelnie a munkáltatónak. Munkával, adózással és egyéb dolgokkal kapcsolatos hasznos infók itt.         Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után