75,000 embert ölhet meg az omicron variáns a télen Nagy-Britanniában a szakértők szerint, ha nem szigorítanak azonnal 1

Akár 75 000 embert is megölhet az Omicron variáns ezen a télen Nagy-Britanniában, hacsak nem vezetnek be újabb, szigorúbb intézkedéseket. Az új modellezés szerint még egy optimista forgatókönyv megvalósulása esetén is napi 2000-nél is magasabbra emelkedhet a kórházi betegfelvételek száma, és ez év december 1. és 2022. április 30. között 175 000-en kerülhetnek kórházba és kb. 24 700 halálesettel lehet kalkulálni.

75,000 embert ölhet meg az omicron variáns a télen Nagy-Britanniában a szakértők szerint, ha nem szigorítanak azonnal 3

A szakértők azt vizsgálták, hogy a járvány miként terjedhet és mekkora károkat okozhat attól függően, hogy milyen szabályok vannak érvényben, és hogyan reagál a variáns – amely még mindig nem teljesen ismert – a meglévő vakcinákra. Azt is elmondták, hogy a B-terv ezen a héten nyilvánosságra hozott korlátozásait meghaladó intézkedésekre lehet szükség az új törzs kordában tartására.

A figyelmeztetés a London School of Hygiene & Tropical Medicine (LSHTM) szakértőitől származik, akik a Scientific Pandemic Influenza Group on Modeling (SPI-M) és a Scientific Advisory Group for Emergency (Sage) tagjai is. A csapat szerint a maszkviselés, az otthoni munkavégzés és az emlékeztető oltások nem biztos, hogy elegendőek lesznek ahhoz, hogy megakadályozzák a terjedést, és ilyen feltételek mellett napi 2400 kórházi betegfelvételi csúcsot jósolják januárra.

A szakértő csoport szerint 2022 elején az ellenőrző intézkedések bevezetése elegendő lenne a hullám jelentős megfékezéséhez, 53 000-rel csökkentve a kórházi felvételek számát és 7600-zal a halálozásokét. A tanulmányban figyelembe vett intézkedések közé tartoznak például a beltéri vendéglátás korlátozása, egyes szórakozóhelyek bezárása, valamint annak korlátozása, hogy hány ember gyűlhet össze egy helyen.

A modellezők által vizsgált legpesszimistább forgatókönyv az volt, ha kiderül, hogy az Omicron nagymértékben ellenáll a vakcináknak, és az emlékeztető oltás nem olyan hatékony, mint remélték. Ilyen körülmények között a járvány által elindított következő hullám valószínűleg a 2021 januárjában tapasztalt csúcshoz képest a kórházi felvételek számának duplája lenne, ha nem tesznek további szigorító intézkedéseket rövid időn belül.

Eszerint a forgatókönyv szerint akár 492 000 kórházi felvételt és 74 800 halálesetet is okozhat az új variáns. Dr. Rosanna Barnard, a kutatás társvezetője a következőket mondta:

„A mi legoptimistább forgatókönyvünk szerint az Omicron hatása 2022 elején mérsékelhető lenne enyhe ellenőrzési intézkedésekkel, mint például az otthoni munkavégzés. A legpesszimistább forgatókönyvünk szerint azonban lehet, hogy szigorúbb korlátozásokat kell majd elviselnünk, hogy az NHS ne legyen túlterhelve. A maszk viselése, a közösségi távolságtartás és az emlékeztető oltások létfontosságúak, de nem biztos, hogy elegendőek.”

„Senki sem akar elviselni egy újabb országos lockdownt, de az egészségügyi szolgáltatások védelme érdekében szigorúbb intézkedésekre lehet szükség. Létfontosságú azonban, hogy a döntéshozók figyelembe vegyék ezen intézkedések szélesebb társadalmi hatását, ne csak az epidemiológiait.”    Forrás

Megosztás