Az EU két fő vezetője ezt üzente nyíltan a briteknek a Brexit kapcsán 1

Donald Tusk és Jean-Claude Juncker együtt üzentek a brit népnek és Theresa May kormányának. A britek még mindig meggondolhatják magukat, és visszafordíthatják a kilépés folyamatát, még ilyen előrehaladott fázisban is – mondta az Unió két vezető tisztségviselője.

EU vezetők Tusk Juncker

Donald Tusk, az Európai Tanács vezetője az Európai Parlament előtt, Strasbourgban jelentette ki, hogy az „európaiak szíve még mindig nyitott brit barátaik felé” és afelé, hogy mégis maradjanak az EU tagjai.

„Ha a brit kormány ragaszkodik a kilépéshez, akkor a Brexit valósággá válik jövő márciusban minden negatív következményével együtt – hacsak addig brit barátaink meg nem változtatják a véleményüket.” – mondta a képviselők előtt Tusk.

„Hiszen nem maga David Davis mondta azt, hogy ’ha a demokráciában nem változtathatunk véleményt, akkor az igazából nem is demokrácia’? Mi itt a kontinensen még nem változtattunk az álláspontunkon – még mindig tárt karokkal várnánk vissza titeket.”

Ezután mondanivalóját Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke is megerősítette. „Az előbb Donald Tusk mondott pár dolgot a Brexitről, azt mondta az ajtónk még mindig nyitva áll a britek előtt. Csak remélni tudom, hogy ezt az üzenetet Londonban is tisztán hallották.”

„Amit mi, mint parlament soha nem fogunk engedni az az, hogy jobb pozíciót lehessen elérni az Unión kívül, mint az Unió részeként” – tette hozzá Guy Verhofstadt, Brexit tárgyalások egyik fő résztvevője. „Az EU-n belül mindig olyan megoldásokra törekszünk, ami minden egyes tagállamának a lehető legkedvezőbb.”

brexit megállapodás

Mindezen pozitív üzenetek ellenére az Unió minden eshetőségre felkészül – a múlt heti költségvetés-tervezésen Juncker kijelentette, hogy nagy esélyt lát még mindig a britek kilépésére, és azt tanácsolta, hogy erre alapozva kezdjék meg az EU pénzügyeinek tervezését.

Tusk már korábban is sokszor javasolta a briteknek, hogy változtassák meg döntésüket, azonban Juncker nyilatkozata váratlan volt. Eddig ugyanis a Bizottság támogatta leginkább, hogy menjenek előre és haladjanak a Brexit folyamatával.

Ráadásul kiszivárgott dokumentumok alapján nem kétséges, hogy az Unió kész szigorítani tárgyalási feltételein, amennyiben a brit kormány sem hajlandó engedni a Brexittel kapcsolatban.

A hírek szerint az EU azt fogja követelni, hogy a két éves átmeneti periódus végéig legyen vétójoga Britannia kereskedelmi megállapodásaival kapcsolatban. Emellett vélhetően kikötik majd azt is, hogy maradjon meg a szabad munkaerő-áramlás még a kilépés után még két éven át, és utána se legyen szigorított migrációs kontroll még 2021-ig.    Értesülj a friss hírekről azonnal, keresgélés nélkül: katt alul a csengő ikonra, majd feliratkozás Forrás 

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után