6 éve nem volt ilyen magas infláció Nagy-Britanniában: friss adatok 1

Az infláció novemberben 3,1%-ra emelkedett a szigetországban, ami az elmúlt hat év legmagasabb értéke – a háztartások pedig egyre szorosabbra húzhatják a nadrágszíjat.

infláció

Az ONS riportja szerint az emelkedéshez leginkább a légiforgalmi árak és a számítógépes játékok járultak hozzá. Eközben a heti bérek csak 2,2%-kal nőttek az utóbbi hónapban. Ilyen arányoknál Mark Carney-nak, a Bank of England elnökének már levelet kell írnia Philip Hammond pénzügyminiszternek arról, hogy milyen terveik vannak az infláció visszaszorítására 2%-ra.

A szabályok szerint akkor kell ennek a levélváltásnak megtörténnie, ha a fogyasztói árindex (CPI) inflációs rátája 1% alá csökken vagy 3% felé nő. Legutóbb 2016 decemberében írt Carney Hammondnak, amikor az infláció 0,9%-ra csökkent – sajnos ezúttal a másik végletbe estünk. A mostani levelet jövő februárban teszik majd publikussá a negyedéves pénzügyi riporttal egyetemben.

6 éve nem volt ilyen magas infláció Nagy-Britanniában: friss adatok 3

Novemberben egy évtized óta először a bank egyébként megemelte a kamatlábait is 0,25%-ról 0,5%-ra. Azonban várhatóan a rossz eredmény ellenére további növelés egyelőre nem várható.

Azonban az is igaz, hogy a 3,1%-os hat éves csúcs nem feltétlenül azt jelzi, hogy milyen magasra szökött az infláció, hanem azt, hogy milyen régóta milyen alacsonyan van. Az 50 évnél idősebbek számára nagyon furcsa lehet, hogy egy 3 százalékos ráta már rossznak számít, hiszen a 70-es és 80-as években teljesen más volt a helyzet. De hozzá kell tenni, hogy akkoriban a bérek is sebesen emelkedtek, gyorsabban, mint az infláció. Így összességében az életszínvonal tehát növekedni tudott. És ez az, ami jelenleg máshogy áll, és sajnos emiatt rosszabbodik a helyzet az utóbbi hónapokban.

„Lehetséges, hogy az infláció lassan eléri a maximumát” – mondta Lucy O’Carroll gazdasági elemző. „Azonban azt látjuk, hogy a szolgáltatószektor és az élelmiszerek árai növekednek. És ha figyelembe vesszük, hogy ezek mennyire jelentős ágazatok, akkor viszont számolhatunk azzal, hogy jelentősen hatnak az inflációra is. Így a további kamatláb-emelések sem teljesen elképzelhetetlenek.”

Az élelmiszerek közül leginkább a hal, a sertés, az olaj, és az olyan termékek árai emelkedtek, mint a csokoládé vagy a vaj. Összesen 3,6% volt ennek a szektornak az inflációja az utóbbi negyedévben, ami 2013 óta a legmagasabb érték. Csupán néhány élelmiszerár csökkent, köztük volt a csirkehús és a chips.

A minimálbér és az adósávok változásáról itt olvashatsz bővebben.

„Az infláció növekedése különösen rosszkor jön a kereskedők számára” – mondta Richard Lim szakértő. „A karácsony előtti hajtásban az életszínvonal drágulása nagyon kellemetlen helyzetbe hoz nagyon sok családot. Ráadásul a drágulás leginkább látható faktora az élelmiszer, és ezáltal az emberek hajlamosak egyből meghúzni a derékszíjat más kiadások terén is.” Emellett 2018 elejére infláció csökkenést jósolt, szerinte Húsvétkor már 2,5% körül lesz az értéke.

A hivatalos bérszínvonallal kapcsolatos adatokat szerdán közli az ONS, de az előrejelzések szerint 2,5%-kal nőttek a bérek az augusztus-októberi periódusban. „Nem olyan nagy vigasz a családoknak ez a szám így a nagy karácsonyi költekezések előtt.”     Értesülj a friss hírekről azonnal, keresgélés nélkül: katt alul a csengő ikonra, majd feliratkozás     Forrás 

Megosztás