Vereséget szenvedett Theresa May: Az EU azt mondta ma, "egy dobása van" 1

Theresa May úgy érkezett ma Brüsszelbe egy kulcsfontosságú ülésre, hogy tegnap megsemmisítő vereséget mért rá a parlament a Brexittel kapcsolatban.

theresa may

Az alsóházban ugyanis tegnap megszavazták az „EU Withdrawal” rendeletet, ami garantálja a parlamentnek, hogy a kilépés előtt még egyszer szavazhat arról, hogy elfogadja-e a tárgyalások során kiharcolt egyezségeit May-nek. A javaslatot a munkáspárt egyöntetűen támogatta, végül mégis néhány „lázadó” konzervatív képviselőnek köszönhették a győzelmet. A magukat megmakacsoló kormánypárti tagok a Brexit-támogató média nyomása ellenére is kiálltak amellett, hogy ebben az esetben az elveiket a pártnyomás elé helyezik.

May arra számított, hogy a csütörtöki ülésen valamiféle győztes pozícióban lehet majd, felmutatva az „elegendő előrehaladást” a kilépéssel, különösen a válási számlával kapcsolatban, így továbblépve a következő témakörre. A tegnapi vereség azonban rengeteg új fejtörést okoz majd neki, hiszen ez azt jelenti, hogy bármit, amiről megegyezik a kontinensen, még jóvá kell hagyatnia otthon a parlamenttel. A kormány egyébként máris elhintette, hogy meg fogják próbálni valamilyen parlamentáris fellebbezéssel visszacsinálni a most rájuk kényszerített rendeletet.

brexit tárgyalások

„Csalódottak vagyunk, hogy a parlament megszavazta ezt a kiegészítést, annak ellenére, hogy biztosítottuk őket, mindig az ország érdekeit tartjuk majd szem előtt” – mondta a kormányszóvivő. „Most majd meg kell néznünk, hogy ennek a rendeletnek vannak-e olyan részei, amit módosítanunk kell ahhoz, hogy tényleg hasznosan betöltse a szerepét.”

A kiegészítést Grieve volt főügyész terjesztette fel, aki szerint „kulcsfontosságú, hogy megakadályozzák May korlátlan tárgyalási jogaival való visszaélését”. Eddig, bár a miniszterelnök azt ígérte, kikéri majd a parlament véleményét a végső megállapodásról, igazi beleszólási joga nem volt az alsóháznak a Brexitbe.

Az eddigi „elfogadjátok, vagy beletörődtök” hozzáállás helyett azonban most a teljes megállapodásról szavazhat majd a parlament. Ezzel a 2019 márciusi kilépési határidő is veszélybe került, hiszen ha a parlament valamibe nem egyezik bele, és vissza kell menni róla tárgyalni, akkor mindenképp szükség lesz a határidő kitolására. Erről jövő héten fognak szavazni, de a tegnapiból kiindulva May akár ott is vereségre számíthat.

A kiegészítés 309-305 arányban győzött, tehát 4 szavazat döntött lényegében a kérdésben. Összesen 11 konzervatív képviselő szavazott mellette. Bár nagy volt rajtuk a nyomás, és az utolsó pillanatban ígérgettek mindenféle köztes megoldást, már nem hátráltak meg. „Nem akarok a kormány ellen lázadni, nem szokásom” – mondta Grieve. „Gondoltam, hogy az utolsó pillanatba megpróbálnak majd valamivel előállni, hogy eltérítsenek minket. De a szavazás előtt 5 perccel azt mondani, hogy lesz egy kiegészítésük, amit nem magyaráztak el rendesen, nem elég. Utána gyorsan kellett döntenem.”

„Már az elejétől világosan kijelentettem, hogy nálam ez alapvető elvi kérdés, és vannak olyan pillanatok az életben, amikor az a legfontosabb. A kormány lehetett volna ebben a kérdésben kicsit rugalmasabb és meggyőzőbb, lett volna kiút” – mondta egy másik volt konzervatív miniszter, aki a kiegészítés mellett szavazott.

„Ez a vereség nagyon kínos a kormány számára, főleg így a brüsszeli csúcstalálkozók árnyékában” – véleményezte az eredményt Jeremy Corbyn. „A munkáspárt már a népszavazás óta harcolt az igazi, jelentőségteljes szavazati jog mellett.” A kormánypárti média és a többi konzervatív képviselő eközben ma nekitámadt a „lázadó” társaiknak. Nadine Dorries szerint „úgy táncoltak, ahogyan a munkáspárt fütyült, győzelmet garantáltak nekik, és ezzel egy időben a pártot és a miniszterelnököt is megszégyenítették az ország és Brüsszel előtt is”. Sir Desmond Swayne egész egyszerűen idiótának bélyegezte a kiegészítés mellett szavazó párttársait.

Eközben Theresa May ma már Brüsszelben tárgyalt a csúcstalálkozón, ahol az eddigi haladást értékelték. Az Euróapi Unió egyik vezetője arra figyelmeztette a brit kormányfőt, hogy egy dobása lesz. Ez annyit tesz, hogy a briteknek nem lesz lehetőségük újra tárgyalni a Brexit kapcsán az EU-val kötött megállapodását, ha a brit parlament megvétózza és elutasítja a feltételeket, amikben Theresa May megegyezik az unió vezetőivel.   Értesülj a friss hírekről azonnal, keresgélés nélkül: katt alul a csengő ikonra, majd feliratkozás     Forrás 

Megosztás