£50,000-ot kaszált egy szupermarket alkalmazott Nagy-Britanniában, miután kirúgták egy "késes" SMS miatt 1

Egy angliai szupermarket alkalmazottja 50 000 GBP kártérítést kapott, miután elbocsátották, mert egy késsel kapcsolatos „vicces üzenetet” küldött a menedzserének.

£50,000-ot kaszált egy szupermarket alkalmazott Nagy-Britanniában, miután kirúgták egy "késes" SMS miatt 3

Mohammed Zahangir Kabir 2002-ben költözött az Egyesült Királyságba Bangladesből, és több mint 17 éven át értékesítési asszisztensként dolgozott a kelet-londoni South Woodfordban levő Waitrose-ban. Meglehetősen jó kapcsolatot ápolt Matthew Ford asszisztens csapatmenedzserrel, ami miatt július 20-án azt az üzenetet merte küldeni neki, hogy: „Találtam egy kést” – hangzott el a munkaügyi bíróságon.

Amikor a főnöke erre megkérdezte, hogy ezzel mire céloz, Kabir küldött neki négy mosolygós emojit szívecskés szemekkel, és megkérdezte: „Miért, Félsz?” Majd ezt követően megkérdezte, hány órakor végez aznap, és hogy mikor találkoznak legközelebb.

Másnap Ford azt mondta a főnökeinek, hogy „nagyon megijedt”, és attól tart, hogy Kabir legközelebb egy késsel fog megjelenni az üzletben. Amikor Kabir este 7 órakor megérkezett a műszakába, már egy rendőr várt rá.

A rendőrség megjelenése miatt „rendkívül feszültté és aggódóvá vált” Kabirnál nem volt kés, és azt mondta a helyszínen levő rendőrnek, hogy nem akarta megfenyegetni sem megijeszteni a kollégáját. A rendőr elfogadta és elhitte neki, hogy nem volt semmi rossz szándéka Forddal szemben, és ezt követően nem tett további lépéseket.

„Kabir azt követően, hogy tudomására jutott, hogy Ford komolyan vette az üzeneteket, úgy döntött, bocsánatot kér Fordtól, hogy biztosítsa őt arról, hogy nem akart neki rosszat, és hogy nem akarta megrémiszteni.” – hangzott el a bíróság színe előtt.

A munkatársa bocsánatkérő szövegére válaszolva Ford úr így reagált: „nem probléma, Kabir kicsit aggódtam, amikor ezt az üzenetet megláttam, meglehetősen furcsa volt. Az ilyen komoly és aggodalomra okot adó beszélgetésekkel és üzenetekkel kicsit óvatosabbnak kell lenni” és küldött mellé egy minden ok hangulatjelet.

Hivatalos panasz ugyan nem került benyújtásra, de vizsgálatot indítottak az esetleges visszaélés ügyében, és Kabir urat egy megbeszélésre invitálták. Ott Megismételte, hogy az üzeneteket viccből küldte, és az volt a szándéka, hogy elmondja főnökének, hogy talált egy kést, miközben két gyermekének főzött.

Annak ellenére, hogy köztudott volt, hogy a két férfi jóban van egymással, és „havernak” szólították egymást, a Waitrose úgy döntött, hogy súlyos kötelességszegésről van szó, mivel bizonyos kifejezéseket, mint például a „van egy késem” és a „félsz?”, megfélemlítőnek találták. A kétgyermekes apát így súlyos vétség miatt elbocsátották.

A munkaügyi bíróság azonban úgy ítélte meg, hogy az üzenetekben „nem volt tényleges fenyegetés”, a Waitrose pedig „túl nagy súlyt helyezett” Ford reakciójára. Julia Jones munkaügyi bíró a következőképpen írta le a történteket: „Nem volt tényleges fenyegetés az üzenetekben. Nem volt értelme ugyan, de amit leírt az nem azt jelentette, hogy fenyegetőzik. E törvényszék ítélete szerint Kabir úr meggondolatlan magatartást tanúsított. Hülye, random szöveges üzeneteket küldött a menedzserének, anélkül, hogy belegondolt volna, hogy a másik hogyan értelmezheti azt.”

Kabir végül 47 192,90 GBP kártérítést kapott a Waitrose anyavállalattól, a John Lewistól a tisztességtelen és jogtalan elbocsátásért, ami átszámolva durván 21,5 millió Ft-nak felel meg.    Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után