The European Union’s chief negotiator Michel Barnier (R) speaks as British Secretary of State for Exiting the European Union (Brexit Minister) David Davis looks on during a statement before the opening of Brexit negotiations at the EU headquarters in Brussels on June 19, 2017. The European Union’s chief negotiator Michel Barnier on June 19, 2017 said he hoped for a “constructive” start to Brexit talks with Britain as formal negotiations began in Brussels.”I hope that today we can identify priorities and a timetable that would allow me to report to the (EU summit) later this week that we had a constructive opening of the negotiations,” the Frenchman said as he greeted Britain’s Brexit minister David Davis. / AFP PHOTO / JOHN THYS (Photo credit should read JOHN THYS/AFP/Getty Images)

Az EU egyre nagyobb nyomást gyakorol az Egyesült Királyságra azért, hogy végre rendezzék a „válás számláját”, valamint azt, hogy mi lesz az uniós állampolgárok sorsa – 5 napot adtak ezek tisztázására a szigetországnak.

Michel Barnier, az Unió legfőbb Brexit-tárgyalója emellett nevetségesnek titulálta Boris Johnson kijelentését, miszerint „az EU lesheti, hogy ők mikor fizetik ki a több milliárd fontos költségeit a kilépésnek”. „Nem szoktam leskelődni, anélkül is látom, hogy az óra bizony ketyeg” – mondta Barnier egy Brüsszeli Konferencián, ezzel is jelezve, hogy szerinte hogy állnak az erőviszonyok.

A kilépésről szóló tárgyalások második köre hétfőn kezdődik, ekkor találkozik újra szemtől szemben Barnier és David Davis, a brit Brexitért felelős államtitkár. De az uniós képviselő azt mondta, tisztázni akar dolgokat még ezelőtt a tárgyalás előtt, vagyis akár hétvégén is hajlandó lesz dolgozni, hogy haladjanak. Azt is hozzátette, hogy nem arra akarja kényszeríteni May-t, hogy sétáljon ki a tárgyalásokról azzal, hogy ragaszkodik az Európai Bíróság fennhatóságához az uniós állampolgárok felett. „Nem akarok senkit túlságosan sürgetni, de muszáj átlátható és fenntartható megoldásokat találnunk.”

Amikor az állampolgári jogokról volt szó, hozzátette: „A britek jelenlegi hozzáállása nem engedné meg, hogy a náluk élő európaiak változás nélkül folytassák az eddigi életüket. Hogyan lehetne hosszútávon fenntartható kereskedelmi és nemzetbiztonsági megállapodásokat kötni egy olyan országgal, akiben nem tudsz megbízni?” Nem sokkal Barnier kijelentései előtt egyébként a Moody hitelminősítő intézet jelezte, hogy a brit gazdasági növekedés jelentősen lelassulhat, amennyiben nem sikerül egy kedvező kereskedelmi megállapodást kötniük.

Ehhez kapcsolódva nemrég Davis már vereséget szenvedett, ugyanis kénytelen volt meghajlani az EU akarata előtt, miszerint a „válás számlája” és az állampolgárok jogai lesznek a legelső témák, amikről meg kell egyezni, és nem az új kereskedelmi szerződés, ami Britannia prioritása lenne – ebbe a tárgyalás kezdete előtt néhány órával volt kénytelen beletörődni.

A jelen állás szerint a kereskedelem kérdésére csak akkor fognak áttérni, amikor az Unió szerint „elegendő haladás” történt az ő legfőbb prioritású témáikban. De mivel a konzervatív párt ragaszkodik ahhoz, hogy May nem egyezhet bele abba, hogy egy pennyt is kifizet a kilépés költségeiből, ez meglehetősen sokáig elhúzódhat.

Barnier eközben vissza is szólt azoknak a brit képviselőknek, akik „zsarolásnak” minősítették a pénzügyi követeléseket – szerinte ők egyszerűen csak jogosan rendezni akarják a számlát. „Ez nem egy kilépésért járó számla. Ez nem büntetés, és nem is bosszú, és soha nem is volt az” – mondta. Emellett ismét megerősítette, hogy nem fognak következő témákra lépni, amíg az általuk priorizált három témában dűlőre nem jutnak.

A hétfői tárgyalás előtt Barnier még konzultál majd Jeremy Corbynnal, Nicola Sturgeonnal és Carwyn Jonesszal is, akik Skócia és Wales vezetői. De hangsúlyozta, hogy tárgyalni csak az Egyesült Királysággal és a felelős kormánnyal tárgyal az ügyben, nem közeledik ellenzéki pártokhoz.    Forrás Hirdetőknek: [email protected]