5 fontos dolog, amire figyeljünk oda az önéletrajzunk írásánál 1

A CV, vagyis, az önéletrajz egy nagyon fontos, szinte nélkülözhetetlen része az állásokra való jelentkezésnek. Ezért, megéri venni a fáradtságot azért, hogy jól készítsük el. Zoe McMillan szerint — aki az élet és stílus közösség managere a The Student Room nevű weboldalnál —, „az önéletrajz tulajdonképpen, az első kapcsolat közted és a potenciális munkáltatód között.” Nyilván azt szeretnéd, hogy ez a benyomás nagyszerű és hatásos legyen. Segítségként, most összefoglaljuk azt az öt dolgot, amit mindenképp vegyél figyelembe a tökéletes, hatásos önéletrajz elkészítésé érdekében:

curriculum-vitae-tips

1. A helyes külalak kiválasztása

McMillan azt tanácsolja, hogy ne bonyolítsuk túl a külalakot. Minél egyszerűbb, annál jobb. A betűtípus legyen Arial vagy Calibri, a mérete pedig 11-es. A szöveget tegyük „levegőssé”, könnyeddé, vagyis, új bekezdésekkel, sorkihagyásokkal tegyük azt átláthatóbbá, könnyebben olvashatóvá. Ne riasszuk el az olvasónkat magunktól már rögtön a legelején! Az önéletrajzunk terjedelme ne haladja meg a két A4-es oldalt!

Kezd a legelemibb információkkal (név, emial, telefonszám). Ezután pedig, sorold fel a készségeidet, tanulmányaidat és munkatapasztalatodat. Ezek sorrendjét — vagyis azt, hogy mondjuk, a készségeidet a szakképesítésed elé tedd-e, vagy hogy időrendi sorrendbe helyezd-e stb. — az határozza meg, hogy éppen mire van szükséged. Clare Chapman életpálya konzultáns azt javasolja, hogy olyan formátumot vállassz, amely a te esetedben a legjobban működik, vagyis, amely a legjobban kiemeli a képességeidet, készségeidet és tapasztalatodat.

2. Vedd figyelembe, ki fogja elolvasni az önéletrajzodat

Ne felejtsd el, hogy meg akarod szerezni a munkát. Ezért meg akarod őket győzni arról, hogy téged vegyenek fel. Ennek érdekében, minden jelentkezésnél ne légy rest venni a fáradtságot, és nézz utána a potenciális munkáltatódnak, ill. keress rá a megpályázandó pozícióra. Ennek eredményeként, megtudod, pontosan kit is keresnek és alaposabban felkészülhetsz a jelentkezésre.

„Próbálj a munkáltató fejével gondolkodni és megérteni, hogy pontosan mit, kit is keresnek” — tanácsolja Chapman. „Bizonyosodj meg arról, hogy az önéletrajzodat pontosan arra a posztra és annak a cégnek készíted, ahová jelentkezel.” Tehát, ne csinálj belőle szóróanyagot, amit mindenhova elküldesz változtatás nélkül!

3. Biztosítsd őket arról, hogy te az ideális jelölt vagy

Az önéletrajzodnak nem csak azt kell tükröznie, amit eddig csináltál, hanem azt is, hogy miért tesz téged tökéletessé az adott állásra.

Ezért, amikor felsorolod a tapasztalataidat, használd a „Star” technikát (Situation-helyzet, Task-feladat, Action-tevékenység, Result-eredmény): kezd valamivel, ami már megtörtént, írd le a feladatodat, magyarázd el, milyen tevékenységet folytattál ebben, és azt, hogy mi lett az eredménye. „Bizonyítsd be, vagyis támaszd alá minden állításodat!” — mondja Chapman.

4. Hozd ki a legtöbbet a szakképzettségedből

Keményen megdolgoztál a fokozatodért, ezért tégy arról, hogy ez hatásos legyen a tanulmányaidat leíró részben. „Add el az értékét a felsőfokú képzettségednek készségek, tapasztalat és tudás formájában” — tanácsolja Katie Seymour-Smith, aki a Derby Egyetem vezető karrier tanácsadója. „Gondolj arra, hogy mennyi értéket vihetsz és adhatsz az egyesületnek/cégnek, ha alkalmazni fognak.”

5. Légy tökéletes

Mielőtt bárhová elküldenéd az önéletrajzodat, mutasd meg legalább két barátodnak egy utolsó ellenőrzés kedvéért. „Hadd ellenőrizzék le a helyesírást, nyelvtant és a hatását.” — figyelmeztet Seymour-Smith. „A munkáltatók nagyon válogatósak tudnak lenni.”

… és két dolog, amit kerülj el

Először is, ne engedd, hogy a rövid munkatapasztalat visszatartson téged. „Mindent beleírhatsz az önéletrajzodba a szakmai szerződéses munkáktól az önkénteskedésen keresztül a részmunkaidős munkákig” — mondja McMillan. A lényeg az, hogy „emeld ki azokat a készségeket, amiket kifejlesztettél magadban.”

Másodszor, ne írj többet a hobbijaidról, a kisállataidról, egy sornál! Bármi, ami nem a készségeidet és tapasztalatodat mutatja, kihagyható. Az így elkészített szép, „zsíros”, kellően díszített önéletrajzod már készen is áll arra, hogy elvégezze neked a munkát.    Forrás: Independent

[fblike]

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után