A hétvége folyamán a Notting Hill karneválon több mint 300 embert tartóztattak le, és 28 rendőr sérült meg.

A Scotland Yard közleménye szerint 313 letartóztatás történt a két nap alatt, ebből 112 drogbirtoklás, 58 pedig fegyverviselés miatt. 28 rendőr szenvedett ezen kívül kisebb-nagyobb sérüléseket, ezzel kapcsolatban 17 embert tartóztattak le hivatalos személy elleni erőszak miatt. A kétnapos ünnep alatt több százezer ember vonult ki az utcára, hogy részt vegyen a karneválon (ahol egyébként többször is megemlékezést tartottak a Grenfell torony áldozatairól).

Ezen kívül több sérülés is történt, hárman például akkor sérültek meg, amikor valaki savas folyadékot fröcskölt a tömegbe a Ladbroke Grove közelében. Az orvosok őket bőrirritációval kezelték, szerencsére egyikük sérülései sem voltak súlyosak. Az incidens kapcsán még két embert sérült meg, akiket az emberek megtapostak, miután kisebb pánik tört ki a savas fröcskölődés miatt.

Egyébként a közösségi oldalakon, és a helyszínen is többen kifejezték hálájukat a mentősöknek, akik csak az első körülbelül 300 embert láttak el a rekkenő hőségben. Sok volt a meleg miatti probléma, alkohollal kapcsolatos rosszullétek, és egyéb kisebb sérülés. Az ellátottak közül olyan 70 ember szorult arra, hogy végül kórházba is szállítsák őket.

Mindezek ellenére is jóval kevesebb volt a rendbontás és a letartóztatások száma, mint 2016-ban, amikor is összesen 450 embernél is több karneválozót vettek őrizetbe. A 300 letartóztatásból volt még 14 szexuális molesztálás, 37 szabálysértés, 17 pedig „sima” erőszakos viselkedés miatt. Emellett a rendőrség elkobzott több kést, gumibotot, paprika sprayt és kalapácsot is.

A karnevál vége után egész éjszaka 200 ember, 30 szemeteskocsi, és több óriási autópálya-tisztító autó dolgozott azon, hogy rendbe tegye a környéket. Kedd hajnalra több mint 300 tonna szemetet szedtek össze, ez 25 londoni emeletes busz súlyának felel meg.

Mary Weale tanácsos, aki azoknak a közösségeknek a képviselője, akik a karneválért feletek, így értékelte a hétvégi ünnepséget: „Az idei Notting Hill karnevál más volt, mint az eddigiek, mindannyiunknak nagyon sokszor eszünkbe jutott a Grenfell torony tragédiája. Azonban szívmelengető volt látni, hogy ennyi ember összegyűlt és egy percre megállt, hogy csendben emlékezzen azokra, akik odavesztek a tűzben. Emellett meg kell említenem, milyen emberfeletti dolog eltakarítani egyik napról a másikra Európa egyik legnagyobb utcai fesztiváljának a nyomait – szeretném is megköszönni mindenkinek, aki részt vett ezekben a munkálatokban.”

A karnevál kezdetekor több tucat galambot engedtek a szabadba, a nyitóünnepségen többek között a Bridge Over Troubled Water is fellépett. Aztán a színes parádé mindkét nap délután 3 órakor egy percre leállt, hogy megemlékezzenek a tűzvész áldozatairól. Levett sisakkal tisztelegtek a helyszínen lévő tűzoltók is, akiket a gyászperc letelte után a tömeg elkezdett ölelgetni, és kifejezni hálájukat. A helyiek és a gyászolók iránti tiszteletből a menetből most kihagyták a Lancaster West estate környékét, ahol a torony elszenesedett maradványai állnak.    Forrás Hirdetőknek: [email protected]