2017-től megszűnik az idáig ismert £1-os érme Nagy-Britanniában 1

Az 1 fontos a legrégebben forgalomban lévő érme, de idén megszűnik a jó öreg kerek verzió, és megérkezik majd az új, 12 oldalú változata, ami külsejét tekintve teljesen eltérő lesz majd az eddigitől.

one_pound-web

Az 1 fontos érme igazi ráncfelvarráson fog átesni. Hiszitek vagy sem, ez a fémpénz egyike Nagy Britannia legrégebbi érméinek, 1983 óta van forgalomban. Még így is meglepő, hogy mára már minden harmincadik egyfontos hamisítvány, ami jelentős extra költségeket okoz az adófizetőknek, az iparnak és úgy általában az embereknek.

Az új 1 £ a sokat emlegetett 5 fontos bankjegy nyomdokaiba lép majd. Az elmúlt néhány hónapban egyes új 5 £-os bankjegyeket elképesztő összegekért árultak eBay-en, köszönhetően a különleges sorozatszámaiknak. Azok a bankjegyek, amelyek száma AA-val kezdődik, például az elsők között voltak, amiket nyomtattak. Az AK 47 sorozatszámúak akár több ezer fontért is elkelhetnek, csak azért, mert egy fegyvertípusnak ugyanez a neve.

smash-open-your-piggy-banks-433-million-of-pound-coins-stored-at-home-will-become-worthless-in-2017

Az új érme 2017 márciusában érkezik majd, és a Királyi Pénzverde 1.4 milliárd darabot fog belőle készíteni.

A jelenlegi egyfontost előbb-utóbb teljesen kiveszik a forgalomból, de a Királyi Pénzverde kijelentette, hogy lesz egy hat hónapos átfedési időszak, tehát a régi érmét még 2017 őszéig lehet majd használni. Addigra minden pénzkezelési berendezésnek képesnek kell elfogadnia az új pénzt. A fél év lejárta után az előző változatot már nem lehet használni, de a postákon és a legtöbb nagyobb banknál letétbe lehet helyezni utána is.

Külsőleg olyan, mint az 50 pennys kissé lekerekített változata, amit teljesen lefestettek, kivéve a közepét. Az érme 12 oldalú lesz, recés széllel. Kétféle fémből fog majd készülni – nikkelezett réz az arany résznél, és nikkelezett fémötvözet a belső ezüstgyűrűhöz. Ezzel egyébként hasonlóbbá válik majd a jelenleg használt kétfontoshoz is. Ezen kívül hologram-szerű nyomás lesz rajta, ahol alapvetően a font jel fog látszani, de más szögből láthatóvá válik az egyes szám is. Ez többek között biztonsági intézkedés is, mivel így nehezebb hamisítani. A fej oldalán, a külső körön körben az „egy font” felirat ismétlődik majd, míg a gyártás éve az írás oldalán lesz.

A kritikusok szerint az új érme bevezetése problémás lesz majd, különösen az átfedési időszakot nézve, és valószínűleg sok automata küszködni fog az új pénz elfogadásával. Ezen felül a helyi hatóságok is jelezték, hogy a parkoló automaták átállítása jelentős pénzügyi fejfájást fog okozni nekik, akiknek már így is nehéz a helyzete a költségvetés csökkentések miatt.   Forrás: metro   Hirdetőinknek: info@hungliaonline.com

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után