2009 óta nem estek ekkorát a házárak Nagy-Britanniában, és még ennél is tovább fognak zuhanni 1

A Nationwide legfrissebb adatai szerint 14 éve nem estek ilyen ütemben az ingatlanárak Nagy-Britanniában, mint az elmúlt 12 hónap során.

2009 óta nem estek ekkorát a házárak Nagy-Britanniában, és még ennél is tovább fognak zuhanni 3

A cég adatai szerint az árak 3,1%-kal csökkentek az egy évvel korábbi átlaghoz képest, ami a legnagyobb éves csökkenés 2009 júliusa óta. A Nationwide szerint az ingatlanpiac tavaly “fordulóponthoz” érkezett a mini-költségvetést követő pénzügyi piaci káosz után.

Azóta “az aktivitás visszafogott maradt” – tette hozzá a cég szóvivője. “Nehéz lesz a piacnak a közeljövőben lendületet vennie, mivel a fogyasztói bizalom továbbra is gyenge, és a háztartások költségvetésére továbbra is nyomás nehezedik a magas infláció miatt” – mondta Robert Gardner, a Nationwide vezető közgazdásza.

A lakásárak csökkenését általában örömmel fogadnák a potenciális első ingatlanjukat vásárlók, akik már a járvány idején is figyelték az ingatlanok értékének megugrását. A valóság azonban az, hogy a bérlés sok ember számára drágább lett, és a jelzáloghitelek törlesztői is magasabbak, mint ahogy azt sokan tervezték. A számlák és az élelmiszerárak folyamatos emelkedése pedig csak még tovább fokozza a pénzügyi feszültséget.

2009 óta nem estek ekkorát a házárak Nagy-Britanniában, és még ennél is tovább fognak zuhanni 4

A Nationwide saját hitelezési adatai alapján azt állítja, hogy az árak immár hét hónapja folyamatosan estek. Ez szinkronban van más lakásár-felmérésekkel, amelyek a szektor lassulását és az árak esését mutatják.

A kormánynak a gazdaság állapotával kapcsolatban tanácsokat adó Költségvetési Felelősségi Hivatal márciusban azt jósolta, hogy a lakásárak 10 százalékkal csökkennek majd a tavalyi csúcs és a jövő év közepe között. A Nationwide szerint az árak már most 4,6%-kal a csúcsérték alatt vannak, a szezonális tényezőket is figyelembe véve.

Alice Haine, a Bestinvest befektetési platform elemzője a következőket mondta: “Az egyértelmű, hogy a világjárvány idején felforrósodott ingatlanpiac – amikor a vevők nagyobb lakásokat vásároltak a nagyobb helyért folytatott versenyben, ideiglenes bélyegilleték-ösztönzők segítségével – most már a múlté. A vevők és a hitelezők sokkal konzervatívabb megközelítést alkalmaznak a lakásvásárlások tekintetében.”

A jelzáloghitelek megemelkedett törlesztői miatti aggodalom az ágazat lassulásának egyik fő tényezője. Az árfolyamok megugrottak a tavalyi mini-költségvetés után a rövid életű Liz Truss-kormány idején. Bár ezek azóta részben visszaestek, a Bank of England sorozatos alapkamat emelései éreztetik a hatásukat – így a lakáshitelek törlesztői most magasabbak, mint azt az elmúlt évtizedben megszokhatták.

Bár az Egyesült Királyság lakáspiaca egy sor helyi ingatlanszektorból tevődik össze, a Nationwide adatai szerint az év első három hónapjában lassulás volt megfigyelhető az ország minden területén. Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után