2 új covid variáns terjed Nagy-Britanniában - mik a tüneteik és minden amit eddig tudni lehet 1

Az utóbbi hetekben egyre több Nagy-Britanniában élő szenved makacs köhögéstől vagy torokfájástól, ami egyszerűen nem múlik el. Érdemes odafigyelni a szakértők szerint, mert lehet, hogy az új Covid-variánsok, az N FLiRT és az LB.1 okozzák a tüneteket, azonban egyelőre nincs ok az aggodalomra.

2 új covid variáns terjed Nagy-Britanniában - mik a tüneteik és minden amit eddig tudni lehet 3

Bizonyára sokaknak van olyan barátjuk vagy családtagjuk, aki az elmúlt hetekben kellemetlen megfázás-szerű tüneteket tapasztalt, és ezzel párhuzamosan újra egyre gyakrabban téma a covid. Azt nehéz megmondani, hogy hányan szenvednek jelenleg koronavírusos betegségben, és hányan maradnak otthon, mivel már nem gyűjtik országosan az adatokat úgy, mint korábban a járvány idején, mivel ma már sokkal kevesebb tesztelésre kerül sor.

Komoly aggodalomra egyelőre nincs ok, csak valamelyest az utóbbi időszakban megemelkedett a fertőzöttek száma! A Covid-fertőzések aránya egész évben hol emelkedik hol csökken, anélkül, hogy szükségszerűen aggodalomra adna okot a helyzet. Paul Hunter professzor, a Kelet-Angliai Egyetem epidemiológiai szakértője a BBC-nek azt mondta, nem hiszi, hogy a jelenlegi Covid fertőzések aránya aggasztó lenne.

„Az utazások és a sok nyári esemény, mint például a fesztiválok, gyakran zsúfolt helyeket eredményeznek, ahol a vírus könnyebben terjedhet, és már nincsenek olyan  korlátozások, mint a maszkviselés vagy a távolságtartás,” mondja Dr. Mariyam Malik, az NHS és a Pall Mall Medical magánorvosa.

Egyes egészségügyi szakértők azt állítják, hogy a FLiRT és az LB.1 variánsok képesek lehetnek “megkerülni az immunitást”, ezért betegednek meg sokan azok is, akik be vannak oltva.

„A FLiRT variáns specifikus változásokat mutat a tüskefehérjéjében, ami miatt könnyebben terjedhet és kikerülheti a korábbi fertőzések vagy vakcinák nyújtotta immunitást,” mondja Dr. Malik. „Hasonlóképpen, az LB.1 variáns mutációi is segítik a terjedést és gyengíthetik a korábbi immunitás által nyújtott védelmet, ami miatt ezeknek a variánsok előnyben vannak a vírus korábbi verzióihoz képest.”

„Az új variánsok azért jönnek létre, mert a vírus folyamatosan változik az idő múlásával,” teszi hozzá Dr. Malik. „Amikor sok ember fertőződik meg, a vírusnak több esélye van mutálódni. Ezenkívül a korábbi fertőzések vagy vakcinák által nyújtott immunválaszaink is nyomást gyakorolhatnak a vírusra, hogy fejlődjön.”

Melyek az új FLiRT és LB.1 Covid-variánsok tünetei?

Ha mostanában makacs köhögéstől vagy torokfájástól szenvedsz, amely nem akar elmúlni, lehet, hogy elkaptad valamelyiket az új Covid-variánsok közül.

„A FLiRT és az LB.1 variánsok tünetei általában hasonlóak a korábbi Covid-19 törzsekhez,” mondja Dr. Malik. „Gyakori tünetek közé tartozik a láz, köhögés, fáradtság, íz- vagy szaglásvesztés, torokfájás, izomfájdalom, légszomj, fejfájás és orrfolyás.”

„Az FLiRT és az LB.1 variánsokkal fertőzött emberek általában pozitív eredményt mutatnak a standard PCR teszteken,” teszi hozzá Dr. Malik. „A gyors antigén tesztek is képesek észlelni ezeket a variánsokat, bár érzékenységük változhat.”

Mennyi ideig tart az új Covid-variáns?

Az új variánsok ugyanolyan hosszú ideig tartanak, mint a korábbiak.

„A legjobb, ha másoktól elszeparálva, pihenünk és sok folyadékot fogyasztunk,” tanácsolja Dr. Malik. „Használjunk vény nélkül kapható gyógyszereket a tünetek enyhítésére, mint például a paracetamol és az ibuprofen, és figyeljük folyamatosan a tüneteinket, és kérjünk orvosi segítséget, ha azok rosszabbodnak.”

Mikor kell orvoshoz fordulni?

„Enyhe tünetek esetén általában elegendő a pihenés és az otthoni kezelés, és általában nincs szükség orvoshoz fordulni,” mondja Dr. Malik. „Azonban elengedhetetlen orvosi segítséget kérni, ha súlyosbodó tüneteket tapasztalunk, mint például nehéz légzés, mellkasi fájdalom, zavartság vagy tartós magas láz.”

„Azok az emberek, akiknek más alapbetegségeik is vannak, mindenképp forduljanak orvoshoz, ha pozitív a tesztjük vagy tüneteket észlelnek, mivel nagyobb kockázatnak vannak kitéve a súlyos megbetegedés szempontjából.”  Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után