Nagy káosz várható az utakon London egyes részein a Bank Holiday fennmaradó részében, főleg mivel a Tfl busztársaság egyes dolgozói 48 órás sztrájkba kezdtek most vasárnap, pont két londoni fesztivállal egy időben.

A munkát szombat késő este éjfélkor tették le a szakszervezet tagjai, és várhatóan egészen hétfő végéig kitart majd a sztrájk – ami pont egybeesik még mind a Notting Hill karnevállal, mint a claphami South West Four fesztivállal. A karnevál miatt körülbelül 2 millió ember igyekszik majd a város nyugati felébe, így jelenős tömegközlekedési és közlekedési káosz is kialakulhat.

Közel 400 forgalomirányító alkalmazott lépett sztrájkba, mivel fizetésemelést szeretnének elérni, ez pedig nagyon nagy fennakadásokat okozhat London-szerte. Többek között azok az alkalmazottak is a sztrájkolók között vannak, akik a Notting Hill karneválra kellene, hogy irányítsanak járatokat. Mindegyikük az „igazságtalan” fizetésemelés miatt tették le a munkát, amit a Transport for London ajánlott fel nekik.

A parádé 3,5 mérföld hosszan vonul majd, és óriási lezárások lesznek miatta Notting Hillben, különösen a Westbourne Park és a Labroke Grove közelében. Az esemény alatt egyes metrómegállók is csak a leszállást biztosítják, felszállni majd nem lehet, így még többen kellene, hogy a buszokra hagyatkozzanak.

A buszmegálló irányítók, forgalomirányítók és forgalmi rendfenntartók számára mind csak évi 250 fontos, még nem megerősített plusz juttatást ajánlottak fel, szemben a London Underground dolgozóinak megítélt 3,2%-os emeléssel.

„A keményen dolgozó Tfl alkalmazottaknak – akiknek a munkája ráadásul kulcsfontosságú abban, hogy a buszok folyamatosan, zavartalanul közlekedjenek – elege van a lekezelő bánásmódból” – mondta Hugh Roberts, a szakszervezet regionális vezetője.

„A Tfl vezetőségének meg kell értenie, hogy a tagjaink nem fognak megelégedni 1-2 morzsával a gazdagok tenyeréből, fair bánásmódot érdemelnek. Ez a felajánlott fix összegű emelés különösen felháborító, mivel így két év egyezkedés után évekig beragadnának a jelenlegi szintre. A labda most a Tfl vezetőségénél van, a sztrájk okozta káosz elkerülhető, amennyiben hajlandóak végre értelmes körülményekről tárgyalni.”

A Tfl egyik vezetője, Claire Mann azonban más állásponton van: „Fair ajánlatott tettünk a dolgozóknak, olyat, ami fenntartaná megfelelő fizetési- és munkakörülményeket, segítene a munka-magánélet egyensúly megtartásában is, és kivitelezhető is a jelenlegi nehéz pénzügyi körülmények között is. Az elmúlt 18 hónapban folyamatosan tárgyaltunk, és erre továbbra is nyitottak vagyunk. Szeretnénk minimális kellemetlenségekkel és fennakadásokkal átvészelni a Bank Holiday hétvégéjét a sztrájk ellenére is.”   Forrás Hirdetőknek: info@hungliaonline.com