B4N677 Piles of pound coins with black background

A szigetországban élő alacsony bérű emberek millióit érintheti a kormány által leközölt új bejelentés, mely szerint négy év alatt plusz 1,200 fontot tehetnek zsebre a megtakarításuk után.

A munkájuk után támogatásban részesülő alkalmazottak, akik például tax credit-et kapnak, és havi £50-ot félretesznek, két év után 50% bónuszt kapnak az addigi megtakarításukhoz, de maximum nem többet, mint £600. Ezt követően újabb 2 év elteltével újabb, maximum £600 bónuszban részesülhetnek. Ez annyit jelent, hogy 2020-ig összesen 1,200 font plusz ütheti azok markát, akik megtakarításokkal rendelkeznek.

 

Egy nemrégiben elkészített kutatás eredményei arra világítottak rá, hogy a Nagy-Britanniában élő felnőttek majdnem fele alig £500 tartalékkal rendelkezik vészhelyzet esetére. Az új program keretein belül, ami a „Segítünk megtakarítani” becenevet kapta, 3 és fél millió olyan ember kapna segítséget, aki rendelkezik universal credit vagy tax credit támogatással. Az említett £1,200-ot bármikor felhasználhatnák, és nem lenne korlátozás, hogy mire költhetik el.

A lényege a “Help to save” nevet viselő megtakarítási  programnak, hogy a szegényebb, rosszabb körülmények közt élőknek is legyen megtakarításuk a nehezebb időkre. Minden megtakarított £2 után további £1-ot kapnak az államtól, évente összesen 300 font értékig. Összesen 1 személy maximum 4 évig lehet a programban, így jön ki az 1200 font, és leghamarabb 2 év után lehet az odáig megtakarított összeghez hozzányúlni.

Amennyiben az illető a maximális összeget fizeti be a megtakarítási számlájára, úgy összesen négy év után £3,600-ja lesz, amiből £1,200 a kormánytól származik majd. Erzsébet királynő is megerősítette néhány napja elhangzott beszédében, hogy a fiatalokat, és az alacsony fizetésűeket a brit kormány minden lehetséges módon, többek közt ezen új megtakarítási mód bevezetésével is segíteni szeretné.

A program a tervek szerint 2018 áprilisában fog indulni. A kérdés az, hogy a szegény réteg körében vajon mennyire lesz népszerű a program, ugyanis nekik nem igazán van pénzük, amit megtakarításba félretehetnének.

„A küldetésemnek tekintem, hogy a kormányzásunk alatt alapjaiban megváltoztassuk az emberek életkörülményeit, és kilátásait az egész országban. Ez egyben azt is jelenti, hogy a keményen dolgozó embereknek biztosítanunk kell azt az extra támogatást, amivel beteljesíthetik vágyaikat és megvalósíthatják álmaikat.” – nyilatkozta David Cameron, miniszterelnök a bejelentés kapcsán.     Forrás: http://www.bbc.com/

[fblike]

Ugrás a HuNglia főoldalára