Akár £1000-ra is büntethetnek Nagy-Britanniában, ha erre a 2 apró dologra nem figyelünk oda vezetés közben 1

Azt mindenki tudja, hogy az olyan közlekedési kihágásokért, mint a gyorshajtás vagy az ittas vezetés büntetés jár, azonban az alábbi szabályszegésekért járó büntetésről talán még nem is hallottál. Érdemes azonban figyelni ezekre is, hiszen bármikor előfordulhat velünk is hasonló!

Akár £1000-ra is büntethetnek Nagy-Britanniában, ha erre a 2 apró dologra nem figyelünk oda vezetés közben 3

Először is, ha valami felbosszant vezetés közben, jó lesz, ha megpróbálod minél hamarabb lenyugtatni magadat. Ugyanis akár 1000 font büntetést is kiszabhatnak az agresszió legkisebb jeleiért, mondjuk egy „barátságtalan” kézmozdulatért, de sokkal inkább komolyabb anyázásért, amikor az illető teljesen kikel magából. Bizony, a középső ujj felmutatása is minősülhet „szabálytalan közlekedési magatartásnak” egy 1998-as jogszabály értelmében, és akár a szabálysértő heti fizetésének háromnegyedét is kiszabhatják büntetésképp. (Érdekességként megjegyzendő, hogy olyan apróságokért is 1000 fontig terjedő bírságot varrhatnak a nyakunkba, mint például, ha a rendszámtábla koszos és nem lehet egyértelműen leolvasni.)

Sőt, technikailag akár a beintésért amiatt is megbüntethetnek, mert „nincs teljes kontrollod a jármű felett”. Bizony, az, hogy az egyik kéz nincs a kormányon, veszélyes vezetésnek minősül.

Akár £1000-ra is büntethetnek Nagy-Britanniában, ha erre a 2 apró dologra nem figyelünk oda vezetés közben 4

Egy BBC-s riporter azt mesélte, hogy ő az utóbbi időben legalább 40 ilyen sérelmet szenvedett el, amikor biciklivel közlekedett a városban. Egyszer fel is vette felvételre, amikor valaki ordibált vele, és azt mondta neki, hogy le fogja lökni az útról. Ezek alapján a rendőrség 9 hónap börtönbüntetést szabott ki az elkövetőre fenyegetés, agresszív viselkedés és szóhasználat miatt. Sőt, Vine szerint egyszer egy autós 3000 font büntetést kapott, miután leszorította és lelökte őt az útról, egy másik autóst pedig újraképzésre küldtek a kötözködése miatt.

A másik, amire érdemes figyelni, az az elektromos cigi használata az autóban. A rendőrök már többször adtak ki figyelmeztetést arra vonatkozóan, hogy aki ezt csinálja a kormány mögött, az büntetésre, sőt még a jogosítványa elvesztésére is számíthat.

Ugyanis, bár maga az e-cigi szívása nem illegális vezetés közben, az viszont az, ha a gőzfelhőt nem kiengedjük az ablakon, hanem bent tartjuk az autóban, és azt belélegezzük. A füst ugyanis elhomályosíthatja a látását a vezetőnek, ezáltal veszélyes vezetési helyzetet idézve elő.

Ha valakit rajtakapnak, hogy ilyen módon cigizik a kocsijában, az járhat büntetőponttal a jogsira, eltiltással, vagy extrém esetben akár 2500 fontos büntetéssel is. A rendőrök szerint ugyanis, ha csak 1-2 másodpercre is „megvakítja” vagy korlátozza a látásban a füst a vezetőt, már az is elég lehet a balesethez.

„Az e-cigaretta által kibocsájtott gőz elhomályosíthatja az ember látását, a következmények pedig nagyon súlyosak is lehetnek, hiszen már 1-2 másodperc is elég ahhoz, hogy megtörténjen egy baleset, ami akár halállal is végződhet” – mondta egy sussexi rendőrtiszt. „Nem tiltja törvény az elektromos cigi szívását az autóban, azonban eközben is kötelező teljes kontrollt gyakorolni a jármű felett. Ha mindenképp ragaszkodsz a cigizéshez, azt javasoljuk, hogy húzd le az ablakot, így a füst azonnal eltávozhat az autóból.”

Akár £1000-ra is büntethetnek Nagy-Britanniában, ha erre a 2 apró dologra nem figyelünk oda vezetés közben 5

A Surrey rendőrség is megerősítette ezeket: „Büntethető bármilyen tevékenység, ami eltereli a figyelmet a vezetésről, legyen ez sima cigi, elektromos, vagy esetleg étel fogyasztása. A lényeg ugyanis az, hogy eközben a vezetőnél fennáll-e a veszély arra, hogy elterelődik a figyelme, vagy homályosul a látása.”

„A vezetés közbeni elektromos cigarettázás miatt nőhet a veszélye annak, hogy valaki balesetet szenved, mivel mind a látásban, mind a figyelemben zavaró lehet. Bármilyen olyan tevékenység, ami miatt le kell venni a szemünket az útról, halálos balesetben is végződhet” – adott ki közleményt a közlekedésbiztonsági hatóság is.        Forrás

Megosztás