Negyedével esett vissza a nettó bevándorlás az Egyesült Királyságba az elmúlt egy évben – 246 000 főre -, ahogy az uniós állampolgárok a Brexit elől menekülve egyre kevésbé választják az országot – derül ki az Országos Statisztikai Hivatal legfrissebb adataiból.

Az elemzők szerint a népszavazás drasztikus csökkenést okozott a migrációban (ami az EU-s polgárokat illeti), ez pedig egyre nagyobb aggodalmat okoz egyes fontos iparágakban, mivel más országok ezáltal elszippanthatják az értékes munkaerőt. 81 ezer fővel csökkent a hosszútávú letelepedés miatt érkezők száma az elmúlt egy évben, ami már az OSH szerint is „statisztikailag jelentős csökkenés”. Ez a jelenlegi szám az elmúlt 3 évben a legalacsonyabb.

Továbbá az OSH azt is kifejtette, hogy a változás legfőbb oka az uniós állampolgárok érkezési-távozási arányainak elbillenése – 33 ezer emberrel többen távoztak például közülük a brit országból az elmúlt egy évben, mint az azt megelőző periódusban. „A nettó bevándorlás csökkenését leginkább az emigráció növekedése okozta, főleg az EU8 polgárai érkeztek jóval kevesebben, vagy mentek el” – mondta Nicola White, az egyik vezető elemzője a migrációnak. „Ebből arra lehet következtetni, hogy a Brexit népszavazás eredménye jelentősen befolyásolja az emberek elhatározását abban, hogy az Egyesült Királyságba költözzenek-e.”

Az országot az elmúlt időszakban elhagyó 51 ezer emberből 44 ezer uniós állampolgár volt, és ezeknek is több, mint a fele a 2004-ben csatlakozott országokból való (mint Magyarország is). Diane Abbott, a munkáspárt belügyi vezetője szerint ezek az adatok is mutatják, hogy a kormány migrációs politikája igazi zűrzavar. „Minden ésszerű tanács ellenére Theresa May célja továbbra is 100 ezer fő alá csökkenteni a nettó bevándorlást, amit még soha senkinek nem sikerült elérni” – tette hozzá.

Egy politikai elemző szerint ezek az eredmények nagyon nagy változásokat hoznak majd a munkaerőpiacon. „A csökkenést a migrációban legfőképp a kelet-európaiak számának csökkenése okozta, főleg Lengyelországból és Csehországból érkeztek kevesebben és mentek el többen. A márciust megelőző egy évben ezeknek a csoportoknak köszönhetően csupán 7000-rel lett több ember az országban, míg egy évvel előtte ez a szám 40 000 volt.”

Mivel jelenleg nagyon alacsonyan van a munkanélküliségi ráta (4,5%), egyértelmű, hogy a 3 millió bevándorló nélkül óriási munkaerőhiány lépne fel” – mondta egy másik elemző. „Ezek szerint Britannia egyre kevésbé vonzó munkahely az európaiak számára.” Ráadásul a külföldre költöző emberek száma is jelentősen megnőtt, egy év alatt 22 ezerről 122 ezerrel nőtt az elvándorló emberek száma. Emellett a nemzetközi diákok száma is „jelentősen csökkent” az OSH szerint, 27 000 fővel az elmúlt 12 hónap alatt. Ironikus módon a kormány pont néhány órával az OSH adatainak nyilvánosságra hozása előtt jelentett be egy tanulmányt a külföldi diákok hatásairól. Ebben vizsgálnák majd a nemzetközi tanulók társadalmi és gazdasági hatásait – miközben már 900 intézménynek megtiltották, hogy nagy számban fogadjanak be nemzetközi fiatalokat, mivel „ez az agresszív politika csökkenti az oktatási színvonalat és az angol oktatás hírnevét”.

Több más adatot is publikáltak ma, például hogy az Angliában és Walesben született gyerekek egynegyede külföldi anyától van. Valamint a brit területen élő lengyelek száma hivatalosan is átlépte az egymilliót. Az is kiderült, hogy a brit gazdaság fejlődési üteme csak a fele az eurozóna fejlődési átlagának.    Forrás Hirdetőknek: [email protected]