Visszavonja egyik legfontosabb ígéretét a Brexit kapcsán Theresa May, brit miniszterelnök 1

Az igencsak felhergelt szenior konzervatív képviselők azzal vádolják Theresa May-t, hogy megszegte az ígéretét, mely szerint a Brexit megállapodás végeredményéről még lesz egy olyan szavazás a képviselők közt, ami engedi majd, hogy komolyabban beleszóljanak a dolgok további menetébe.

Visszavonja egyik legfontosabb ígéretét a Brexit kapcsán Theresa May, brit miniszterelnök 3

Ken Clarke és Dominic Grieve is beszédet tartottak, miután a kormány azt nyilatkozta, hogy a parlamenti képviselők csak elfogadhatják, vagy elutasíthatják a Brexit megállapodás végleges tervezetét, módosításokat nem kérhetnek rajta.

Ez az álláspont egy 180 fokos fordulat ahhoz az ígérethez képest, hogy „a szavazás nem csak egy kell vagy nem típusú” döntés lesz, mert „a parlament mindig nyitott a módosításokra”.

Dominic Grieve, a korábbi főállamügyész azt nyilatkozta a hír hallatán, hogy teljesen le van döbbenve ettől a hirtelen fordulattól, amit Dominic Raab, a jelenlegi Brexit miniszter tett közzé nemsokkal korábban a parlamentben.

„Itt az őszinteségről van szó, ezzel van a baj, ugyanis ez most nagyjából azt jelenti, hogy a kormány olyan dolgokban fordít hátat mindenkinek, amit egyértelműen kiemeltek, és biztosítottak róla minden embert, hogy meg fog történni.”

A munkáspárt egyik szóvivője így reagált a hír hallatán: „A munkáspárt nem fogadja el, hogy a parlamentnek kizárólag az a két opciója legyen majd a végén, amit Theresa May nagy nehezen összelapátol, vagy pedig a megállapodás nélküli kilépés. Ez egyáltalán nem egy jelentőségteljes szavazás, ahogy ígérték, és a parlament nem hagyhatja, hogy néhány miniszter csak úgy elhallgattassa a képviselőket.”

„A kormány most szenvedett vereséget utoljára… Ezt már nem fogják megúszni. A parlament nem fogja hagyni, hogy megtiltsák a képviselőknek, hogy éljenek a jogaikkal.” – mondta Ken Clarke, az egyik korábbi pénzügyminiszter.

A hat oldalas dokumentumban az is benne áll, hogy bármiféle módosítás csak akkor lesz elfogadható, ha előtte elfogadják, amit „az orruk alá dugtak”. Amennyiben a parlament nem fogadja el a Brexit megállapodás végeredményét, úgy bármiféle módosítás ötlete gyakorlatilag lényegtelenné válik. A levélben továbbá az is le van írva, hogy a módosítások tulajdonképpen olyan veszélyes dolgok, amik miatt veszélybe kerülhet, hogy a megállapodást egyáltalán sikerüljön megkötni az EU-val. A megfogalmazás természetesen ködös, és többféleképpen értelmezhető, de a lényege nagyjából az, hogy megpróbálják szépen tálalni az embereknek, hogy mégsem az lesz amit ígértek.

Így talán még érdekesebb lesz a hamarosan esedékes hatalmas brexit tüntetés London belvárosában, amiről már ezen hír előtt is sejteni lehetett, hogy akár százezres nagyságrendű embertömeg is összegyűlhet rajta.             Értesülj az angliai hírekről azonnal, facebookon való keresgélés nélkül: katt alul a csengő ikonra, majd a csatlakozásra   Forrás 

Megosztás