A kormány újabb kínos vereséget szenvedett a zászlóshajónak szánt törvénnyel kapcsolatban a Lordok Házában, miután megszavazták, hogy egy kulcsfontosságú emberi jogokkal kapcsolatos alapszabály megmaradjon a brit jogrendszerben. 71 fős többség, azaz 316 szavazott mellette, 245 pedig ellene.

Mi is ez az Alapjogi Charta pontosan? Alapvető politikai, szociális és gazdasági jogokat biztosít az EU polgárai számára. Méltóság, szabadság, egyenlőség, szolidaritás, polgári jogok, igazság és önrendelkezés. Ez a harmadik nagyobb veresége a kormánynak a kilépés kapcsán, mindössze egy héten belül. Az EU-s törvények nagy része átkerül a brit jogrendszerbe, kivéve – eddig legalább is – az Alapjogi Chartát, de ez most megváltozhat.

Múlt héten a főrendek a vámunióban maradást támogatták, szintén sikerrel. A legutóbbi vereség megenyhítheti a kormányt, amikor a törvénycsomag visszatér az alsóházba. A miniszterek szerint ugyanakkor felesleges az egész, hiszen ezek a garanciák máshol ugyanúgy megerősítésre kerültek már.

Ennek ellenére több Tory „lázadó” kritizálta ezeket az állításokat. Lord Pannick, aki támogatta a módosító indítványt kijelentette, hatalmas hiba lenne kihagyni a chartát a brit jogból.

„Attól félek a kormány pusztán az alapjog fogalmától irtózva elveti az egészet. Ennek a törvénynek nem az a lényege, hogy kifogást jelentsen a jogok megtépázására.”

„A charta kizárása egyszerűen igazságtalan és semmi sem menti fel a kormányt.”

A Tory Lord Deben is aláírta a módosító indítványt, ahogy a Munkáspártból Lord Goldsmith és a Liberális Demokratáktól Baroness Ludford.

Tíz konzervatív kiállt a módosító indítvány mellett, beleértve a volt helyettes miniszterelnököt Lord Heseltine-t és volt minisztereket Lord Willetts-t és Lord Patten-t. Az indítványt ellenzők közé tartozik Lord Keen igazságügyi miniszter, aki idegen jogi testnek nevezte a chartát a brit jogrendszerben, amilyet 1689 óta nem láttunk.

„Mi történt a parlamentek anyjával? Mi történt a parlament önállóságával? Éppen feladni készülünk ezt, mert nem hiszünk abban, hogy mi képesek vagyunk biztosítani az alapvető jogokat az emberek számára. Ide jutottunk? Ez egy sokkoló végkifejlet.”

Paul Blomfield, a Munkáspárt Brexit-minisztere a következőket mondta: „Ez egy üdvözölendő döntés a Lordok Házától, hiszen az emberi jogok jövője nem pártok kérdése.”

„A Munkáspárt elutasítja a kormány döntését, mi szerint nem tartják meg a chartát.”

Emberi jogi aktivisták szintén üdvözölték a döntést. Martha Spurrier, a Liberty jótékonysági szervezet igazgatója így vélekedett: „Hatalmas győzelem az emberi jogok számára. A Lordok egyértelmű döntést küldtek a parlament számára. A Brexitet nem használhatják fel arra, hogy elvegyék az emberek jogait.”

„Kiemelni a chartát, mint az egyetlen elfogadhatatlan törvénycsomagot, egyszerűen támadás a jogrendszer ellen, ami megvéd minket a hatalom elnyomásától. Ideje lenne a kormánynak az ország érdekeit nézni és biztosítani az emberek számára azokat a jogokat, amelyeket oly nehezen szereztek meg.”  Értesülj az angliai hírekről azonnal, facebookon való keresgélés nélkül: katt alul a csengő ikonra, majd a csatlakozásra   Forrás