A brit fővárosban végre elindul az éjszakai metró, amit már a most következő hétvégén tesztelni fognak, bár hivatalosan a kezdés dátuma augusztus 19 lesz, azaz egy héttel később.

undergroundplatform0209a

A Transport for London is megerősítette, hogy most pénteken és szombaton éjjel a metrók járni fognak, bár még csak teszt üzemmódban és csak a Victoria és a Central line vonalakon, és utasokat nem fognak szállítani. Az augusztus 12-13-i teszt tulajdonképpen a hivatalos kezdés előtti utolsó főpróba lesz, hogy 19-én már minden zökkenőmentesen mehessen.

Az éjszakai metró ötletét még 2014 szeptemberében mutatták be London lakosságának. Azóta azonban folyamatosan késik az indítás dátuma, a metróalkalmazottak és a TFL közt lefolyt heves viták miatt, a fizetések és a munkaórák körül. A metrósofőrök olyan ajánlatokat nem fogadtak el, amikre rengetegen azonnal rábólintanánk. Itt egy korábbi cikkünk, amiben le van írva az egyik ajánlat, és a fizetésüket is összehasonlítjuk más alkalmazottakéval.

Az éjszakai metró útvonalait, és térképét ebben a cikkünkben találjátok.

A várva várt új szolgáltatás Londonban mostantól péntek és szombat éjjel is lehetővé teszi majd a lakosság számára a metróval való közlekedést. Az elemzések szerint ez az éjszakai hazajutás átlagos idejét 20 perccel fogja csökkenteni. Továbbá az sem elhanyagolandó, hogy 2000 új munkahelyet teremt a város számára, és London gazdaságát 360 millió fonttal növeli. A metrót egyébként több, mint fél millióan veszik igénybe péntekenként és szombatonként este 10 után.

Az éjjeli metró augusztus 19-től a Victoria és a Central line vonalakon fogja megkezdeni az emberek késő esti szállítását. További három metróvanal, a Piccadilly, a Jubilee és a Northern line pedig ősztől fog működni éjjelente is. Az éjszakai menetrend 0:30 és reggel 5:30 között less érvényes minden szombat és vasárnap hajnalban. Ez idő alatt óránként 6 metró fog közlekedni minden működő vonalon.

A tesztelés az utolsó esti metrójárat után fog megkezdődni, így nem kell attól tartani, hogy a hazajutást akadályozná a dolog a mostani hétvégén.

 [fblike]