Az Európai Tanács elnöke, Donald Tusk ma zöld utat adott a kereskedelmi szerződésről szóló tárgyalások előkészítésének.

brexit may

Bár jelentős haladás Brüsszelben a mostanában egy helyben toporgó tárgyalások kapcsán, közel sem sikerül tartani a Theresa May által áhított ütemet – ő októberre már magát az ezzel kapcsolatos tárgyalást kezdte volna el. Ez a Tusk által adott „zöld jelzés” azt teszi lehetővé, hogy december körül kezdődjön el erről a kommunikáció a két fél közt.

Addig is folytatják a sokat vitatott pénzügyi kérdéssel kapcsolatos egyezkedést – ezt sokan a „válási számlának” hívják, mivel a kilépés költségeiről szól többek között, ami több milliárd fontot jelent. Valamint folytatják az egyezkedést az uniós állampolgárok jogairól is. „A Brexit eddigi összegzése kész. Megkezdődhet a felkészülés a második fázisra” – írta Donald Tusk egy tweetben.

Egyes belső források olyan híreket szivárogtattak ki, hogy Theresa May az eddig megígért 18 milliárd fonton felül, akár még ugyanennyit hajlandó fizetni az EU-nak, válási számla címszó alatt, hogy a kereskedelmi szerződés részleteiről decemberben végre megkezdődhessenek a tárgyalások. May és a többi 27 tagállam vezetői tegnap este ültek össze egy közös vacsorára Brüsszelben. A brit miniszterelnök állítólag azt mondta a többi vezetőnek, hogy a Firenzei beszédében beígért 18 milliárd font „nem kell, hogy a végső ajánlat legyen”.

Eközben Angela Merkel is bíztató kommentárokat tett az ügyben, ugyanis kategorikusan elutasította annak lehetőségét, hogy a tárgyalások megállapodás nélkül zárulnak le. „Ami engem illet, semmi olyasmit nem hallottam, ami azt jelezné, hogy nem tudjuk ezt sikeresen lezárni” – mondta egy sajtótájékoztatón Brüsszelben a kancellár. „Nincs kétségem afelől, hogy ha mind az ügyre koncentrálunk, jó dolgok jönnek ki belőle a végén.”

Szintén Brüsszelben May azt mondta, „ambiciózus és pozitív” a hozzáállása a tárgyalásokhoz, de még sok munka áll előttük. „Mindkét oldal profizmussal és konstruktív hozzáállással vágott bele a tárgyalásokba, és ebben a szellemben is folytatjuk.”

Arra pedig, hogy a kormány már készül egy tervvel arra az esetre is, ha nem tudnak végül megállapodni, ezt mondta: „Azt hiszem, világos voltam azzal kapcsolatban, hogy rengeteget dolgozunk egy jó és előnyös megállapodáson, és én továbbra is optimista vagyok ezzel kapcsolatban. De ettől függetlenül nagyon felelőtlen lenne a brit kormány részéről, ha nem készülne fel minden eshetőségre, és figyelne a változásokra, amik jönnek.”

„A kabinet, aki ezen dolgozik, átnézi minden kormányhivatalra vonatkozóan az aktualitásokat és a lehetséges kimeneteket, és ebbe beletartozik a jó, pozitív eredmény is – én pedig biztos vagyok benne, hogy ezt el tudjuk érni, és az európai vezetők is hisznek benne.”   Forrás Hirdetőknek: [email protected]