Német paleontológusok felfedeztek egy 9,7 millió éves fogmaradványt, ami a szakértők szerint át is írhatja az emberi történelmet.

A fogakat akkor találták meg, amikor régészek a Rajna egyik kiszáradt medrében ástak, közel Eppelsheim városához. Később megállapították, hogy a maradvány hasonlít a 3,2 millió éves csontváz, a híres Lucy felépítéséhez, amit Etiópiai területén találtak a tudósok, azonban semmilyen más fajhoz nem hasonlítható, amit eddig Európa vagy Ázsia területén találtak.

Sőt, a régészek olyannyira össze voltak zavarodva a fogmaradványok kapcsán, hogy több, mint egy évig vártak a róla szóló tanulmány publikálásával. „Egyértelműen előember fogmaradványok. Nagyon hasonlítanak azokhoz az Afrikában talált csontok felépítéséhez, amelyek közben jó 4-5 millió évvel fiatalabbak, mint ezek a kövületek itt” – mondta a mainzi természettudományi múzeum igazgatója. „Óriási szerencse volt erre rátalálni, ugyanakkor még nagyon sok a rejtély körülötte.”

A fogakról tartott sajtókonferencián Mainz polgármestere azt mondta, hogy ezek miatt a leletek miatt a tudósoknak akár teljesen újra kell fogalmazniuk mindent, amit eddig az előemberekről gondoltak.

„Tényleg nem akarom túldramatizálni, de azt hiszem, hogy a mai nap után akár kezdhetjük is újraírni az emberiség történetét.” A paleontológusok is hozzátették, hogy a leletek „elképesztenek mindenkit”. És mivel csak most publikálták a fogakról szóló tanulmányt, az igazi munka még csak itt kezdődik, mondta a polgármester is.

Habár nagyon sok lelet bizonyítja, hogy majmok már évmilliókkal ezelőtt jelen voltak Európa területén, eddig arra nem volt bizonyíték, hogy homininik – az emberrel legközelebbi rokonságban álló emberszabásúak – voltak a kontinensen. A tudomány a jelenlegi állás szerint megegyezik abban, hogy a modern ember Afrikában fejlődött ki, valahol 200 és 400 ezer évvel ezelőtt, mielőtt úgy 70 ezer éve szétszéledtek a világban. Ezért is nevezik Afrikát az emberiség bölcsőjének, és ezért olyan nagy jelentőségű ez a lelet. Így ugyanis jó esély van arra hogy az emberiség kialakulásának és földön való elterjedésének teóriáját részben vagy akár teljesen is újra kell gondolni.

A fogakat egy országos kiállításra viszik, mielőtt megkapná a helyét a mainzi természettudományi múzeumban. A terület egyébként, ahol ezeket a fogakat is felfedezték, majdnem 200 éve vonzza a leletvadászokat, a földben rejlő történelmi kincsek miatt.    Forrás Hirdetőknek: [email protected]