Az az idő, amit a munkába menetellel és hazajutással töltünk, bele kell, hogy számítson a munkaórák számába minden olyan alkalmazottnál, aki nem fix helyen dolgozik, állapította meg az Európai Bíróság.

LondonBridge

A munkába menés és a hazautazás eddig nem számított bele a munkaidőbe a legtöbb munkáltatónál. Ez azt jelenti, hogy mostantól az olyan gondozókat, gázosokat, értékesítőket és egyéb hasonló, nem helyhez kötött munkát végzőket alkalmazó cégek, akik nem fizetnek a reggeli és munka utáni közlekedéssel töltött időért, megszegik a törvényt.

Ez egy igazán jelentősnek mondható változás, ami rengeteg embernek jelent jó hírt. A munkaadók feltehetően törekedni fognak rá ezek után, hogy az alkalmazottak első és utolsó célállomása minden nap a lehető legközelebb legyen az otthonukhoz.

A bíróság elmondása szerint az új intézkedések a dolgozók egészségi állapotának és munkakörülményeinek javítását szolgálják. Az új EU direktíva meggátolja a munkáltatókat abban, hogy kihasználják alkalmazottaikat és többek közt rögzíti azt, hogy mennyit dolgozhatnak, menyi szünetük lehet munka közben és mennyi szabadságra jogosultak.

Az egyik fő cél, hogy egyáltalán ne lehessen az EU-ban dolgozó alkalmazottakat heti 48 óra munkánál többre kényszeríteni. A jogszabály minden EU tagállamra vonatkozik, és kötelezően betartandó. A direktívában foglalt jogokat minden EU-ban dolgozó alkalmazott számára garantálni kell.

Az EU munkaidőre vonatkozó direktívájának főbb pontjai:

  • a heti munkaórák száma nem haladhatja meg az átlag 48 órát a túlórákkal együtt sem
  • minden nap 24 órájából kell lennie 11 órának zsinórban, amikor az alkalmazottnak nem kell dolgoznia
  • a munkaidő alatt köteles a munkaadó szünetet biztosítani az alkalmazottaknak, ha a műszakjuk legalább 6 órás
  • hetente kötelező legalább egy 24 órás periódust biztosítani a dolgozóknak, amikor nem kell dolgozniuk a napi 11 óra mellé
  • mindenkinek jár évi minimum 4 hét fizetett szabadság
  • az éjszakai műszakban dolgozókat extra jogok is megilletik, mint: napi 8 óránál nem lehet őket többre kötelezni, 8 óránál tovább nem végezhetnek nehéz vagy veszélyes munkát naponta, ingyenes orvosi vizsgálatokat kell biztosítani a számukra, és indokolt esetben kérhetik a munkáltatót a nappali műszakra való váltásra

Itt csatlakozhatsz, Facebook csoportunkhoz, ami már 9,700 fős.

Így tudsz a mobilodon HuNglia ikont elhelyezni, amivel egyből eléred oldalunkat.

Itt tekintheted meg a HuNglia kupon akcióit.

Ha tetszett a cikk, itt Like-old oldalunkat:

[efb_likebox fanpage_url=”https://www.facebook.com/hunglia.magyarok” fb_appid=”” box_width=”500″ box_height=”200″ colorscheme=”light” show_faces=”1″ show_header=”0″ show_stream=”0″ show_border=”1″][email-subscribers namefield=”NO” desc=”Hírlevelünkhöz email címed megadásával csatlakozhatsz” group=”Public”]

Forrás: http://www.bbc.co.uk/news/uk-34210002