A brit kormány változtat a munkakeresőknek járó támogatásokkal kapcsolatos jogszabályokon, melynek következtében, hamarosan nem lehet egyik napról a másikra megvonni tőlük a támogatást.

job-center-uk

A munkakeresőknek járó segélyeket indokolt esetben jelenleg azonnal, egyik napról a másikra meg lehet szüntetni. Ez fog megváltozni, a jövő évtől ugyanis a munkanélküliek támogatásait csak egy 14 napos türelmi idő letelte után lehet majd megszüntetni. Ez a két hét arra is jó lesz többek közt, hogy az adott személy bizonyítani tudja, hogy a támogatás megvonása, miért nem jogos, mely bizonyítékok elbírálásra kerülnek.

„Fontos, hogy a segélyek feltételekhez legyenek kötve, de a rendszernek mindenekelőtt igazságosnak és tisztán érthetőnek kell lennie, ami nem taszít családokat ellehetetlenített helyzetbe egyik pillanatról a másikra.” – mondta a munka és nyugdíjügy bizottság egyik vezetője.

A jövő évtől a kormány tesztelni fogja ezt az új 14 napos türelmi időt, mivel az elmúlt időszakban túl sok igazságtalanul megvont támogatásokról szóló eset fordult elő. Volt, amikor azért vonták meg valakitől a munkanélküli segélyt, mert nem tudott elmenni egy állásinterjúra, vagy épp a munkaügyi tanácsadóval való egyeztetésre.

Itt van néhány a legfelháborítóbb esetek közül:

„Egy munkanélküli segélyt kapó férfi az egyik alkalmassági vizsgálaton szívrohamot kapott, és megvonták tőle a segélyt, mert nem fejezte be a vizsgálatot.”

„Egy másik ember kapott egy állást, ami két hét múlva kezdődött csak, és megszüntették a támogatást, mivel a köztes két hétben nem folytatta aktívan a munkakeresést.”

„Miután édesapja temetésére kellett elmennie, egy férfi nem tudott megjelenni a munkaügyi központban a megbeszélt időpontban. Elvették a támogatását, annak ellenére is, hogy előre szólt, hogy ez fog történni.”

„Az egyik munkakeresőtől azért vonták meg a munkanélküli segélyt, mert nem jelent meg a job center-ben a megadott időpontban, mivel épp egy állásinterjún volt.”

Kirsty McHugh, az egyik munkaügyi szervezet vezetője azt nyilatkozta, örül, hogy a kormány végre észrevette, hogy változtatásokra van szükség, de a lépések, amiket idáig tettek közel sem elegek. Néhány munkakereső számára a támogatás szankcionálása hathat motiválóan, vagy mint egy ébresztő, de a legtöbb munkanélküli esetében inkább hátráltatja az elhelyezkedéshez vezető utat.

„A munkát kereső emberek akkor találnak rendszerint leggyorsabban állást, amikor pozitív a hozzáállásuk, éppen ezért a támogatás megvonását, mint ösztönzőt, csak végső esetben kellene alkalmazni.” – tette hozzá.

Mindenesetre ez a két hetes eltolás sok embernek jól jöhet, hogy észbe is kapjanak és a támogatásuk se vesszen oda mindenképp. A brit munkaerőpiac pedig épp fellendülőben van, úgyhogy minden munkakeresőnek kitartást és sok sikert kívánunk!    Forrás: http://www.bbc.co.uk/news/uk-politics-34607490

[efb_likebox fanpage_url=”https://www.facebook.com/hunglia.magyarok” fb_appid=”” colorscheme=”light” hide_cover=”1″ show_faces=”0″ show_header=”0″ show_stream=”0″ show_border=”0″ small_header=”1″ hide_cta=”1″ ]  – Itt Like-old oldalunkat