Miközben az angliai magyarok a nyaralás-szezon kellős közepén vannak, az utóbbi idők legrosszabb font árfolyamával kell szembesülnünk, ami már eddig is rengeteget zuhant az euróhoz képest.

A hét elején a váltóárfolyam 1,11€ volt – múlt csütörtökön még 1,132 eurót ért egy font -, de egyes reptereken már 1 eurónál is kevesebbet adtak érte. Gatwick, Luton és Birmingham repülőtereken is  ilyen alacsonyan volt a font, Cardiffban pedig egyenesen csak 88 centet adtak érte.  Azt javasolják az utazóknak, hogy még az elutazás előtt váltsák át pénzüket, hogy elkerüljék az ilyen kedvezőtlen árakat.

A sterling mélyrepülése pont akkor jött, amikor több, mint 2,4 millió brit indul el nyaralni az elkövetkező hetekben. A kint élő magyarságról nem is beszélve, hisz a legtöbben mi is júliustól szeptember elejéig szoktunk elmenni haza, vagy más országba nyaralni.

Sokan a mostanában zajló Brexit tárgyalásokat hibáztatják, de a szakértők szerint a megnövekedett munkaerő-költségek és a lakbérek is hozzájárulnak az ingadozáshoz.

A magyar forinthoz képest is sokat gyengült a font – egy hét alatt 350 Ft-ról 340 Ft-ra csökkent az értéke, de hónap elején még 356 Ft-on állt a középárfolyam (arról nem is beszélve, hogy tavaly ilyenkor még 400 körül volt). Az eladási árfolyam 350 Ft körül van a legtöbb banknál, míg venni 330 Ft körül veszik meg.

Ez azt jelenti, hogy ha valaki most szeretne pénzt hazaküldeni, vagy akár nyaralni menni Magyaroszágra, annak mélyebben a zsebébe kell nyúlnia, mint eddig. Ha például az otthoni rokonoknak szeretne valaki átutalni 500 fontot – amiért ugyanannyit kellet dolgozni, mint egy éve -, az tavaly nyáron még 200 000 Ft-ot jelentett az itthoniaknak, most azonban csak 170 ezret. Vagy aki szállást szeretne foglalni egy itthoni wellness hotelben pár napra összesen 70 ezerért, annak erre 175 font helyett 205 fontot kell félretennie.

Viszont aki most megy Angliába, az sokkal jobban járhat. Ha most foglalunk nyaralást a szigetországba, akkor akár több tízezer forintot is lehet spórolni.  Például egy 200 fontos hotelszoba most forintba 68 200-t jelent, a tavalyi 80 00-hoz képest, ami 3-4 éjszakát nézve már akár 40 ezer forinttal kevesebb, mint legutóbb nyáron.    Forrás Hirdetőknek: [email protected]