Egy férfi tegnap 8 embert ölt meg, és sokat megsebesített, amikor bérelt furgonjával a bicikliútra hajtott az emberek közé. A New Yorkban történt, a polgármester által terrortámadásnak nevezett incidens elkövetőjét az amerikai média Sayfullo Saipov-ként azonosította.

Mindenfelé összetört biciklik hevertek Manhattanben a West Side highway-n a támadás után. Ez volt 2001. szeptember 11. óta az első emberéletet követelő terrortámadás. Miután a jármű „letarolta” a bicikliúton közlekedő embereket, letért róla és egy iskolabuszba hajtott, gyerekeket is megsebesítve. A férfi, miután járműve használhatatlanná vált, kiszállt belőle és egy fegyverrel (amiről később kiderült, hogy játék puska) indult útnak. A kiérkező rendőrök a férfit hasba lőtték és ártalmatlanná tették, majd egy közeli kórházba szállították. A sérülése állítólag nem életveszélyes.

A New Yorki rendőrfőkapitányság épületében tartott sajtótájékoztatón a rendőrség azt mondta, a 8 halálos áldozatot és legalább 11 sebesülést okozó támadás elkövetője egy 29 éves férfi, aki nem a városból származik.

James O’Neil rendőrfőkapitány kijelentette, hogy a támadó megnyilvánulásai miatt – a szemtanúk szerint azt kiabálta, hogy Allahu Akbar – terrortámadásként kezelik az ügyet. És bár a rendőrség nem volt hajlandó megnevezni az elkövetőt, több országos médiacsatorna, többek között az ABC News, a CBS és a Wall Street Journal is Sayfullo Habibullaevic Saipov személyében azonosította.

A hírek szerint a férfi a floridai Tampában élt, és eredetileg Üzbegisztánból származhat. A rendőrség egyelőre nem hajlandó megerősíteni, hogy ő volt a támadó. A kutatások szerint ugyanezen a néven és ugyanilyen korú férfi élt már floridai Fort Myers-ben, valamint Ohioban is két különböző helyen. A CNN szerint 2010-ben érkezett az országba. A rendőrség azt a feltételezést sem kommentálta, hogy a támadásban vagy egy floridai összefüggés.

Andrew Cuomo kormányzó azt mondta, az elkövető egyedül hajtotta végre a támadást, magányos farkas volt. „Nincs egyelőre arra mutató jel, hogy a támadás egy nagyobb terv része volt, vagy hogy messzebbre nyúlnak a szálak. Egyelőre csak egy magányos elkövető van, akinek az egyedüli célja az volt, hogy halált és fájdalmat okozzon.”

A támadás után a szemtanúk szerint mindenfelé sebesült biciklisek feküdtek a West Side Highway-vel párhuzamosan futó bicikliúton, ahol az elkövető közéjük hajtott bérelt autójával. A nyolc halálos áldozatból hatot már a helyszínen elhunytnak nyilvánítottak, ketten pedig nem sokkal később a kórházban vesztették életüket.

Hasonló támadások gyakran történtek Európában is az elmúlt év során, ezekben is több tucat ember vesztette életét. 2016 július 14-én a franciaországi Nizzában hajtott bele egy kamion a Bastille napot ünneplő tömegbe, 86 embert ölve meg. Öt hónappal később egy 23 éves pakisztáni férfi egy karácsonyi vásárba hajtott a furgonjával, ekkor 12 ember halt meg.    Forrás Hirdetőknek: info@hungliaonline.com