Újabb támadás Londonban: minden, amit eddig a vasárnap esti eseményekről megtudtunk 1

Egy ember meghalt, tíz pedig megsebesült, mikor egy kisteherautó a hívők közé hajtott a Finsbury Park mellett lévő mecsetnél vasárnap késő este.

Újabb támadás Londonban: minden, amit eddig a vasárnap esti eseményekről megtudtunk 3

Több tucat ember éppen befejezte az esti imát, amikor a jármű közéjük hajtott a Seven Sisters Roadon, nem sokkal éjfél után. Theresa May nyilatkozta nemrég az esetről, hogy potenciális terrortámadásként kezelik, és a tegnapi nap folyamán tartott egy Cobra megbeszélést is. A támadás ráadásul kísértetiesen hasonlít a két héttel ezelőtti London Bridge-nél történt ámokfutáshoz, ahol 8 ember vesztette végül életét. Közben kiderült a merénylő kiléte is, egy 47 éves, négy gyerekes családapa, Darren Osborne vezette a furgont, amelyet aznap reggel bérelt 80 fontért. A szemtanúk szerint a támadás után azt kiabálta, hogy „Megölök minden muszlimot!”, valamint egyesek látták, ahogy egy csókot dob a bámészkodóknak a rendőrautóból.

Újabb támadás Londonban: minden, amit eddig a vasárnap esti eseményekről megtudtunk 4

Az áldozatok tehát mind muszlimok, akik éppen a mecset melletti kávézóban akartak enni a késő esti ima után – mivel éppen a Ramadan hónapja zajlik, csak ilyenkor, sötétedés után ehetnek. „Egy férfit már a helyszínen halottnak nyilvánítottak. A nyomozóink még vizsgálják a tetthelyet. Emellett 8 embert szállítottak kórházba különböző sérülésekkel, ketten pedig a helyszínen kaptak ellátást kisebb sérüléseikre” – nyilatkozta a rendőrség szóvivője.

„A furgon vezetőjét, Darren Osborne-t még a helyszínen ártalmatlanították az arra járók, így a rendőrség a kiérkezésükkor egyből letartóztatta. Egyelőre a kórházban van megfigyelésen, utána pedig előzetesbe fog kerülni. A mentális állapota is kivizsgálásra kerül majd. Egyelőre nincs más gyanúsítottja az esetnek, azonban folytatjuk a nyomozást.” A rendőrség már megjelent az elkövető walesi, Glyn Rhosynban található otthonában házkutatást tartani. A szomszédjait lesokkolta az eset. „Valaki felhívott, és mondta, hogy Darren tette, és meg mondtam, hogy az kizárt. Aztán láttam a felvételeket a hírekben, és basszus, tényleg ő volt az.” – mondta az egyikük, míg egy másik szomszéd hozzátette, hogy Osborne „világ életében egy seggfej volt, de azért erre nem számítottak tőle”.

https://www.youtube.com/watch?v=XG94AOYYnBM

A közösségi oldalakon már kering egy felvétel, ami a támadás helyszínén készült, és látszik, ahogyan több test is a földön hever a kávézó mellett. „Elég sokan jöttek ki éppen akkor az ajtón, a furgon pedig balra húzta a kormányt, és egyenesen beléjük hajtott” – mondta az egyik jelenlévő, Mehdi. „Utána legalább 4 embert láttam a földön feküdni, az egyiknek olyan volt, mintha szúrt sebe lenne. Akik ott voltak, elkapták és leterítették a fickót. Gondolom megpróbálta utánozni a London hidas támadást. A rendőrség majdnem egyből a helyszínen volt, lavíroztak a mecsetből kijövő emberek között, hogy a tetthelyre érjenek.” Egy másik szemtanú öt perccel a furgon becsapódása után érkezett. „Egy fehér furgon volt. Egyszerűen áthajtott a sok ártatlan férfin és nőn, akik épp az esti ima után igyekeztek haza.”

A Seven Sisters Road egyelőre le van zárva a Horsney és a Blackstock Road között, valamint az Isledon is el van kerítve. A Finsbury parkba be lehet menni, de a tetthely felőli bejáratot egyelőre nem lehet használni, emellett 6 buszjáratot eltereltek. A közösségi médián terjedő képeken látszik, hogy legalább egy tucat mentő és rendőrutó volt a helyszínen.

Újabb támadás Londonban: minden, amit eddig a vasárnap esti eseményekről megtudtunk 5

A mentőcsapatok szóvivője szerint nagyszámú orvos és mentős érkezett ki, hogy megfelelő ellátást biztosítsanak a sebesülteknek, és akiknek a legnagyobb szüksége volt azonnali beavatkozásra, azokat egyből kórházba szállították. „Borzasztó volt látni, ahogy a rendőrök igyekeznek életben tartani a földön fekvő sebesülteket. Remélem, sikerült nekik” – írta egy szemtanú Twitteren, a Finsbury park mecsetjének vezetője, Mohammed Kozbar pedig azt írta, hogy gondolataik és imáik a sebesültekkel vannak, akik a gyáva támadásban sérültek meg a mecsetük mellett. A walesi teherautó-kölcsönző cég, a Pontyclun Van Hire is jelezte, hogy teljesen elhatárolódik az esettől, és részvétüket fejezték ki az áldozatoknak és hozzátartozóiknak. Teljes együttműködést ígértek a nyomozás alatt, és már ki is hallgatták a kölcsönző alkalmazottjait plusz információ reményében.  Forrás Hirdetőknek: info@hungliaonline.com

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után