Újabb koronavírus mutációt találtak Nagy-Britanniában 1

A koronavírus Kentben felfedezett törzsében a dél-afrikai variánshoz hasonló Covid-19 mutációt találtak, amely „elég nagy aggodalomra ad okot” – nyilatkozta ma egy vezető tudós a téma kapcsán.

Újabb koronavírus mutációt találtak Nagy-Britanniában 3

Calum Semple professzor, a kormány sürgősségi tudományos tanácsadó csoportjának (SAGE) tagja kedden az egyik sajtótájékoztatón elmondta, hogy a vírusban bekövetkezett változás spontán történt. Az E484K mutáció, amely a vírus tüskefehérjéjén fordul elő, ugyanaz a változás, mint amit a dél-afrikai és brazil változatoknál tapasztaltak, amelyek az elmúlt hetekben nemzetközi szinten keltettek aggodalmat és késztettek sok országot a határaik részleges lezárására.

Számos laboratóriumi tanulmány megállapította, hogy az oltások és az antitestterápia valószínűleg kevésbé hatékonyak a dél-afrikai változat ellen. Ezzel szemben az eddigi elemzések azt mutatták, hogy az oltások ugyanolyan jól működtek a B.1.1.7 nevű variáns ellen (a „brit mutáció”), amelyen eredetileg nem volt megfigyelhető ez az E484K mutáció.

A miniszterek tegnap 80 ezer ember sürgősségi tömeges tesztelését rendelték el az ország nyolc különböző területén, köztük Londonban is, hogy megpróbálják megakadályozni a dél-afrikai változat terjedését, miután 11 esetet azonosítottak, amelyek egyelőre nem köthetők Dél-Afrikából történő beutazáshoz.

Mobil tesztegységeket és otthoni tesztkészleteket telepítettek a nyugat-londoni Hanwellbe, Tottenhambe, Észak-Londonba, a dél-londoni Mitchamba, a West Midlands-i Walsallba, Brox-bourne-be, Hertfordshire-be, Maidstone-ba, Kentbe és a Merseyside-i Southport-ba.

A dél-afrikai változat elterjedése miatt felmerül a kérdés, hogy a kormány miért nem zárta le gyorsabban az Egyesült Királyság határait. A hírek szerint Boris Johnson felülbírálta Priti Patel belügyminisztert, aki szigorúbb határkorlátozásokat akart.

Julian Tang, a Leicesteri Egyetem virológusa elmondta: „Sajnos a különböző változatok fölötti kontroll hiánya az Egyesült Királyságban ahhoz vezethet, hogy ez a populáció olvasztótégellyé válik a különböző kialakulóban lévő SARS-COV-2 / COVID-19 változatok számára.”

A londoni Imperial College és az Oxford University tudósai már dolgoznak az oltások módosításán, hogy jobban védjenek az új törzsekkel szemben. Az eddig jóváhagyott vakcinákról továbbra is úgy gondolják, hogy bizonyos fokig hatékonyak a dél-afrikai változat ellen, de valószínűleg nem olyan mértékben, mint a Kent-i törzs ellen.

Egyes tudósok szerint a brazil változat nagyobb aggodalomra ad okot, mint a dél-afrikai. Olyan állítások is elhangzottak, hogy az Egyesült Királyság sikeres oltási programja drámai módon csökkentheti a vírus Kenti és korábbi változatait, megkönnyítve ezzel az újabb törzsek terjedését. Az a tény, hogy az E484K mutáció spontán megtörtént Nagy-Britanniában, a Public Health England által közzétett egyik tájékoztatóban már korábban elhangzott, azonban erre egészen mostanáig csak tudományos körökben figyeltek fel.

Hogy most már ez a mutáció is jelen van a szigetország területén az tény. Hogy kell-e tőle félni, vagy nem azt döntse el mindenki maga, bár aki eddig aggódott az valószínűleg ezután is fog, aki pedig eddig sem izgult, az most már nem fogja elkezdeni. A Nagy-Britanniában élők legnagyobb félelme mostanra minden bizonnyal sokkal inkább az, hogy nehogy a kormány megint elkezdje tologatni a korlátozások feloldásának dátumát.          Forrás

Megosztás