Újabb fejlemények a majomhimlő kapcsán: Nagy-Britanniában duplájára nőtt és ezzel már 20 az azonosított fertőzöttek száma 1

További 11 majomhimlős esetet azonosítottak az Egyesült Királyságban – ezzel több mint kétszeresére, 20-ra nőtt a fertőzöttek száma, erősítette meg az Egyesült Királyság Egészségügyi Biztonsági Ügynöksége.

Újabb fejlemények a majomhimlő kapcsán: Nagy-Britanniában duplájára nőtt és ezzel már 20 az azonosított fertőzöttek száma 3

Az első fertőzött személy az értesülések szerint Nigériából utazott vissza a szigetországba. John Brownstein, a Harvard Medical School orvosprofesszora szerint világszerte eddig 127 különböző esetet jelentettek összesen 11 országban.

Egy londoni kórház intenzív osztályára szállítottak nem olyan rég egy fiatal gyereket is, akinél szintén majomhimlőt diagnosztizáltak. Sajid Javid pénteken megerősítette, hogy további 11 Nagy-Britanniában élő személy tesztje lett pozitív a betegségre, így május 6-a óta ezzel összesen 20-ra emelkedett a fertőzöttek száma az országban.

Az egészségügyi miniszter azt mondta: “A legtöbb eset eddig szerencsére enyhe lefolyású, és megerősíthetem, hogy további adagokat szereztünk be olyan vakcinákból, amelyek hatékonyak a majomhimlő ellen.”

Újabb fejlemények a majomhimlő kapcsán: Nagy-Britanniában duplájára nőtt és ezzel már 20 az azonosított fertőzöttek száma 4

Az új betegekről további részleteket egyelőre nem közöltek, de a Sunday Telegraph szerint egy kisgyermek is van a jelenleg kezeltek között.

Majomhimlős eseteket általában Nyugat-Afrikában diagnosztizálnak, és a vírus általában nem terjed át más országokba. Ez az oka annak, hogy a Nagy-Britanniában, Portugáliában, Spanyolországban, Németországban, Belgiumban és az Egyesült Államokban is jelentett esetek aggodalmat keltettek a közegészségügyi szakértők körében szerte a világon.

Újabb fejlemények a majomhimlő kapcsán: Nagy-Britanniában duplájára nőtt és ezzel már 20 az azonosított fertőzöttek száma 5

A betegség, amelyet először majmokban fedeztek fel, általában enyhe lefolyású, de egyes esetekben súlyos megbetegedést is okozhat. A tünetek közé tartozik a láz, fejfájás, izomfájdalmak, hátfájás, duzzadt nyirokcsomók, hidegrázás és kimerültség is.

Kiütések alakulhatnak ki, amelyek gyakran az arcon kezdődnek, majd átterjednek a test más részeire, beleértve a nemi szerveket is. A kiütés ránézésre bárányhimlőnek vagy szifilisznek is tűnhet, és pörkök képződhetnek a bőrön, amelyek később aztán leesnek. A lappangási idő általában 6-13 nap, de 5-21 nap is lehet.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslései szerint évente körülbelül egy tucat afrikai országban több ezer majomhimlő fertőzés fordul elő. Legtöbbjük Kongóban található, ahol évente körülbelül 6000 fertőzést jelentenek, és Nigériában, ahol évente körülbelül 3000-et.

Újabb fejlemények a majomhimlő kapcsán: Nagy-Britanniában duplájára nőtt és ezzel már 20 az azonosított fertőzöttek száma 6

Úgy tűnik, ez az első alkalom, hogy a vírus olyan emberek között terjed, akik nem utaztak Afrikába.

Oyewale Tomori virológus, aki korábban a Nigériai Tudományos Akadémiát vezette, és az Egészségügyi Világszervezet több tanácsadó testületének tagja, azt mondta: „Ez megdöbbent. Minden nap arra ébredek, hogy egyre több országban van fertőzött. Ez nem az a fajta terjedés, amelyet Nyugat-Afrikában látunk, tehát lehet, hogy valami új dolog történik Nyugaton.”

Az UKHSA azt mondta, hogy a Nagy-Britanniában előforduló esetek nem kapcsolódnak egymáshoz. Európában Németország és Belgium is megerősítette, hogy azonosítottak himlőszerű betegséggel fertőzött személyeket. Spanyolország egészségügyi tisztviselői hét megbetegedést jelentettek, mindegyik férfi, Portugália pedig 14-re frissítette a megerősített esetek számát. Eközben Olaszországban is háromra emelkedett az esetek száma.

Jimmy Whitworth, a London School of Hygiene and Tropical Medicine nemzetközi közegészségügyi professzora szerint a jelenlegi szituáció „rendkívül szokatlan”. A Szakértők arra figyelmeztettek, hogy bár a vírus minden bizonnyal nem fog egy Covid-19-jellegű járványt elindítani, valószínűleg tovább fog terjedni, és komolyan kell venni.   Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után