Újabb fejlemények a brit miniszterelnök mai lemondását követően: Boris Johnson visszatérhet viszont teljes a zavar az új vezetőválasztás körül 1

Boris Johnson volt miniszterelnök és Rishi Sunak volt pénzügyminiszter egyaránt indulni fog a hírek szerint a tory vezetői versenyen. Johnson jelenleg a Karib-térségben nyaral, de Liz Truss mai lemondását követően várhatóan azonnal visszarepül.

Újabb fejlemények a brit miniszterelnök mai lemondását követően: Boris Johnson visszatérhet viszont teljes a zavar az új vezetőválasztás körül 3

Sunak azóta bujkál, hogy elbocsátották pénzügyminiszteri posztjáról, de most sokan őt tartják a legesélyesebbnek azok közül, akik Truss nyomdokaiba léphetnek. Johnsont idén szeptember 6-án kényszerítették hogy mondjon le, de úgy tűnik, hogy szeretné a régi állását visszaszerezni.

A hét elején a Tory Párt tagjai körében végzett közvetlen közvélemény-kutatás szerint Boris Johnson a legnépszerűbb, mint a feladatra legalkalmasabb utód. Johnson volt a favorit Ms Truss utódjaként 32%-kal, míg a megkérdezettek 23%-ánál Rishi Sunak, Ben Wallace pedig 10%-uknál. Johnson hatalomba való visszatérésének gondolata azonban nem tetszett a liberális demokratáknak, akik azt követelték, hogy Borisnak tiltsák meg az indulás lehetőségét.

A liberális demokraták vezetője, Sir Ed Davey azt mondta: „Liz Truss tönkretette a gazdaságunkat, és előtte Boris Johnson cserben hagyta országunkat. A konzervatívok újra és újra megmutatták, hogy nem alkalmasak nagyszerű országunk kormányzására. Nincs szükségünk egy újabb konzervatív miniszterelnökre, aki válságból válságba viszi az országot, cserbenhagyja a briteket, növeli jelzáloghiteleiket, és nem foglalkozik a gazdasági problémákkal.”

“Az egyetlen módja annak, hogy ezt megoldjuk, ha a konzervatív parlamenti képviselők végre eleget tesznek hazafias kötelességüknek, és együttműködnek az ellenzékkel, és lehetőséget biztosítanak a brit nép számára, hogy eldöntsék ki kerüljön hatalomra az általános választásokon.”

Liz Truss megerősítette, hogy a jövő héten vezetőválasztásra kerül sor, miután drámai módon a csütörtöki napon lemondott miniszterelnöki posztjáról. A szorongatott tory-vezér a Downing Streeten töltött 44 napja után a valaha volt legrövidebb ideig regnáló miniszterelnökévé vált. Truss a Downing Street 10 ajtaja előtt beszélve elismerte, hogy elvesztette pártja belé vetett bizalmát.

A vezetőválasztás rövid időkerete azt sugallja, hogy az új vezető kilétéről a konzervatív parlamenti képviselők döntenek majd. Sir Graham azonban azt mondta, hogy elvárja, hogy a tory párt tagjai is részt vegyenek az új pártvezető kiválasztásában. Lehetséges online szavazás a tagok számára, de nagyon nehéz lesz lebonyolítani néhány nappal az új miniszterelnök jövő hét péntekre tervezett beiktatása előtt.

Sir Graham utalt arra, hogy megpróbálnák egyre redukálni a jelöltek számát, akit a képviselők választanak meg, mondván: „A pártszabályok szerint két jelölt kell – hacsak nem egyetlen jelölt lesz”. A pártszabályokat gyorsan meg lehetne változtatni, hogy drasztikusan megemeljék a képviselők részvételéhez szükséges szavazatok számának minimumát, akár 100-ra vagy még több képviselő támogatására. Így ki lehetne kerülni a több fordulós rész, mert csak egy személy kapna elegendő szavazatot. De a taktika jogilag támadható lehet, ha a párt tagjai ragaszkodnak ahhoz, hogy a párt szabályai szerint övék a végső szó a vezetőválasztási versenyben.      Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után