Új párt szerveződik Nagy-Britanniában, hogy megállítsa és visszafordítsa a Brexitet 1

Emmanuel Macron francia miniszterelnök sikerein felbuzdulva egy politikai párt újra nekilendült egy országos kampánynak Nagy-Britanniában a Brexit visszafordításáért.

Új párt szerveződik Nagy-Britanniában, hogy megállítsa és visszafordítsa a Brexitet 3

A Renew nevű párt azt mondta, ők inkább a „katonai ereje” lennének a maradáspártiaknak, és a következő választásokon szeretnének legalább 200 jelöltet indítani. Az inspirációt a francia miniszterelnök populista mozgalma, az En marche! adta, és a céljuk az, hogy bevonzzák azokat a szavazókat, akik „politikailag elhagyatottnak és becsapottnak” érzik magukat a Brexit népszavazás óta, és csalódtak a mainstream pártokban.

„A Brexit-ellenes pártok nagy része arra próbálja rávenni az embereket, hogy gyakoroljanak nyomást a helyi parlamenti képviselőikre azért, hogy gondolják át újra a Brexithez való hozzáállásukat” – mondta a párt vezetője, James Clarke. „Mi ennél drámaibb vonalat képviselünk – mi ténylegesen jelölteket indítunk a kerületekben, hogy nyomást gyakoroljanak azokra a képviselőkre, akik még nem változtatták meg a véleményüket, vagy nem állnak ki a véleményükért.”

A Renew már több mint 1000 támogatót szerzett, és már 450-en jelezték, hogy indulnának képviselőnek – de a cél az, hogy mind a 650 parlamenti helyre indítsanak valakit. A párt a májusi helyi választásokon teszteli majd először, hogy mit tud. Már el is indítottak egy crowdfunding kampányt annak érdekében, hogy biztosan tudjanak akkorra jelölteket állítani.

A párt másik vezetője, Sandra Khadhouri szerint – aki egyébként korábban NATO és ENSZ tag is volt – a Brexit kapcsán egyre inkább a szélsőségek dominálnak, és az ország kezd egy konfliktus-zónára hasonlítani. „Milliók érzik magukat politikailag otthontalannak és elhagyottnak, mind maradáspártiak és kilépéspártiak, fiatalok és idősek. Sokan csalódottak a hamis Brexit-ígéretek miatt.”

Új párt szerveződik Nagy-Britanniában, hogy megállítsa és visszafordítsa a Brexitet 4

„Szegényebbek leszünk tőle, nagyon sokféleképpen árt nekünk, ráadásul eltereli a figyelmet a valódi problémákról, például az egyenlőtlenségekről és a megosztottságról. A jelenleg létező pártoknak nem sikerült az emberek érdekeit hatékonyan képviselni, csak a sajátjukra gondolnak. Emiatt megyünk a szélsőségek felé.”

Khadhouri azt is hozzátette, hogy nem hibáztatja azokat, akik a Brexit mellett voksoltak, hiszen nem volt meg a kellő információjuk, rengeteg minden el lett hallgatva arról, hogy mivel is jár a kilépés.

Az új mozgalom éledezése közben Theresa May-re a héten egy nehéz kabinetülés vár, ahol a miniszterekkel azt akarnák tisztázni, hogy milyen is legyen az Egyesült Királyság jövőbeni kapcsolata az Unióval. Azonban még a legfontosabb emberei is mélyen megosztottak – a kilépéspárti Boris Johnson és Michael Gove készül összecsapni Philip Hammonddal és Amber Ruddal a kormány pozíciójáról a jövőben.  Értesülj az angliai hírekről azonnal, facebookon való keresgélés nélkül: katt alul a csengő ikonra, majd a csatlakozásra  Forrás

Megosztás