Mint tudjuk, a MALÉV bő 4 éve húzta le a rolót, és az utóbbi időben a külföldi magyarok és a külföldre utazó magyarok a legnagyobb számban a két fapados légitársaság, a WizzAir és a Ryanair járatait részesítik előnyben. Friss hír azonban, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium egy új magyar légitársaság alapításáról tárgyalt Budapesten.

uj magyar legitarsasag

Az MTI azt írta, hogy a fejlesztési minisztérium és az orosz Szuhoj gépeket gyártó cég képviselői a magyar fővárosban ültek tárgyalóasztalhoz. Ez nem az első alkalom volt, ugyanis korábban, októberben már zajlottak egyeztetések az ötlet kapcsán. A repülőgépgyártó cég hát repülőgéppel és anyagi támogatással is hozzájárulna az új nemzeti légitársaságunk megalapításához.

A cég utasszállítókat gyártó részlegének vezérigazgató-helyettese azt nyilatkozta, hogy a Superjet 100-as típusú gépeik számára kiváló reklám, és lehetőség lenne a légitársaság beindítása, és emellett partnerként nem csak a haszon, de a kockázat egy részét is bevállalnák. Úgy becsülik, hogy éves szinten egy ilyen légitársaság a magyar államnak 34 milliárd forintot hozna a kasszába.

sukhoi-100

A szaktárca közlekedéspolitikáért felelős államtitkára azt nyilatkozta, hogy az ilyen jellegű projekteket az országnak érdekében áll támogatni.

A bő 66 évig működő MALÉV 2012. február 4-én zárta be végleg a kapuit, így Magyarországnak már négy éve, hogy megszűnt a korábbi, jól ismert nemzeti légitársasága.

Az orosz cég egyébként a projektre felajánlott Superjet 100-as típusú gépeket 2011-ben mutatta be. Összesen 78-98 utas szállítására alkalmasak, és eddig 368 darabot adtak el belőle.

Egy új magyar légitársaság létrejötte feltehetően rövid időn belül a külföldi magyarokat is érintené. Mivel Nagy-Britanniában különösen nagy létszámban vagyunk jelen, elég valószínű, hogy London és Budapest közt az elsők közt alakítanának ki rendszeres járatot. Azért ne szaladjunk ennyire előre, hisz még csak kezdeti tárgyalások voltak. Azért a magyaroknak feltehetően nem lenne rossz, ha több járat és társaság gépei közül választhatnánk. Persze jó kérdés, hogy mit szólna ehhez a WizzAir.    Forrás: http://www.ma.hu/

[fblike]

Ugrás a HuNglia főoldalára