Az NHS Angliában hamarosan felajánlja a várandós nőknek a saját „személyes költségvetési keretüket” — amely legalább 3,000 fontot jelent —, azért, hogy kiválaszthassák azt a gondozást, amire szükségük van, és amelyet szeretnének.

pregnant-244662_960_720

A nők a keretből a szüléssel kapcsolatos költségeket fedezhetik. A lehetőség már ebben az évben adott lesz, csak még várni kell rá kicsit. A mozgalom célja az, hogy a nőknek több választásuk lehessen a terhességgondozás során, és hogy fejlesszék annak biztonságát.

A döntés egy független felülvizsgálat eredményeként született, amelyet a szolgáltatásokkal kapcsolatban vittek véghez. A tervet az NHS England dolgozza ki, mivel tavaly, túl sok hibát követtek el a University Hospitals of Morecambe Bay NHS Trust nevű kórházban, amely  újszülöttek életébe került.

Julia Cumberlege, konzervatív párti politikus szerint, soha nem volt biztonságosabb Angliában a szülés, mint ma, de a gondozást világszínvonalúvá kell tenni.

Születések és biztonság

  • A halva születések és a csecsemőhalálozások aránya az elmúlt évtizedben 4.3-ról 1.8-ra csökkent 1000 születésenként;
  • A halva születés az esetek felénél gondozási problémák miatt következett be, amely ha azok fejlettebbek lettek volna, a halálos esetek száma nem lett volna ilyen magas;
  • A terhességgondozás ellenőrzések majdnem fele „alkalmatlan” vagy „fejlesztésre szorul” biztonsági értékelést eredményezett;
  • 17 szülésből egy esetén előfordulnak olyan esetek, amelyek vagy a baba, vagy az anya károsodását eredményezik.

Jó ötlet-e a szülési költségvetés?

Kiderült, hogy az NHS 560 millió fontot költ minden évben klinikai mulasztások miatt a terhességi gondozás területén. A vizsgálat során bebizonyosodott az is, hogy a szülők ezrei tapasztalatlanok és bizonytalanok a terhességgondozással kapcsolatban.

A nők szintén panaszkodtak azért, mert nem adnak nekik elég választási lehetőséget a szülés helyének kiválasztásával kapcsolatban. Annak ellenére, hogy létezik erre vonatkozó rendelkezés.

Közel 9 nő a 10-ből ad életet a gyerekének kórházban, holott, csak 4-ből 1 mondja azt, hogy ott is szeretné megszülni a gyerekét.

A vizsgálat szerint, nem kellene a kórháznak a szülés automatikus helyszínének lennie.

Cumberledge szerint, a személyi büdzsé több lehetőséget adna a nőknek, hogy gyakorolják a rendelkezésükre álló választási lehetőségeket. Elmondása szerint, a nők azt szeretnék, ha ugyanaz a személy gondoskodna róluk a terhesség alatt, a szülés során és az azt követő időszakban, amely sokat javítana a biztonságon.

A terv megvalósításához a becslések szerint legalább még 2,600 szülésznőre lesz szükség a meglévő 21,500-on kívül.

A 2014-es adatok szerint, az adott évben, Angliában 664,543 születésre került sor, amelyeknek a 87%-a kórházban, 11%-a szülésznő által vezetett egységben, 2%-a pedig otthon történt.

A terhességi gondozásra kidolgozott rendszer a nőknek egy képzeletbeli büdzsét adna, amelyet bármely, az NSH által akkreditált gondozásra használhatnak.

Ezek a következőket foglalják magukban:

  • magán szülésznői gondozás a terhesség és a szülés alatt;
  • otthoni szülés;
  • szülőmedence használata;
  • hipnoterápia az idegesség és a fájdalom könnyítésére;
  • extra szoptatástámogatás a szülés után.

A részleteket még teljesen ki szeretnék dolgozni, de a kutatás szerint, az átlagos szülés kb. 3,000 fontba kerül az NHS-nek, ezért a nők legalább ennyire számíthatnak, ha nem többre. Ugyanis, ha a helyzet úgy hozza, komplikációk miatti sürgős ellátás esetén, ennél többet is kaphatnak a kismamák.   Forrás: http://www.bbc.co.uk

[fblike]

Ugrás a HuNglia főoldalára