Új fejlemények a Londonban talált 3 levélbomba kapcsán: az IRA szervezetére gyanakszanak 1

A legfrissebb hírek szerint az ír rendőrséget is bevonta a nyomozásba a Metropolitan Police a keddi nap folyamán Londonban talált három levélbomba kapcsán. A brit rendőrség egyik szóvivője szerint egyelőre még korai lenne bárkit is meggyanúsítani, azonban úgy tűnik, hogy az IRA szervezetére gyanakszanak.

A hírt, mely szerint az ír rendőrség is besegít a nyomozásban, ők maguk is megerősítették néhány órával ezelőtt. Mindeközben újabb kép került nyilvánosságra a ki nem nyitott másik két levélbombáról, amiket a Waterloo állomásnál illetve a London City Airportnál találtak. A rendőrség szerint mind a három csomag Írország területéről származhat.

Új fejlemények a Londonban talált 3 levélbomba kapcsán: az IRA szervezetére gyanakszanak 3

A terrorelhárítás átfogó nyomozásba kezdett, miután kedden London három nagyon forgalmas csomópontjánál, a Heathrow repülőtér területén, a London City Airportnál és a Waterloo vasútállomáson is levélbombát találtak, amelyek közül az egyiket az egyik reptéri alkalmazott ki is nyitotta.

A rendőrség elmondása alapján egyelőre még nem lehet tudni, ki vonható felelősségre a bombák miatt, egyelőre csak igyekszenek összerakni a teljes képet az eddig napvilágot látott részletekből. Annyit már biztosan tudunk, hogy a három szerkezet nagyjából egyforma, házi készítésű levélbomba volt. Egyik sem volt összetett, sokkal inkább rögtönzött dolognak tűnt mindegyik, melyeket hasonló csomagolásba rejtve helyeztek el az említett három különböző helyen.

Mindegyik szerkezet postán is megvehető egyszerű a/4-es méretű tasakba lett elhelyezve, és egyelőre annyi derült még ki róluk, hogy ha kinyitják őket, akkor hirtelen nagy lángra lobbannak. A Scotland Yard egyik szóvivője azt nyilatkozta, hogy a három szerkezet feltehetően köthető egymáshoz és valószínűleg egy személy vagy szervezet áll mindegyik elhelyezett levélbomba hátterében.

Új fejlemények a Londonban talált 3 levélbomba kapcsán: az IRA szervezetére gyanakszanak 4

Mind a két megmaradt sértetlen csomagon egyforma bélyegek láthatóak, amiken piros színű szívek vannak. Ezekről annyit lehet tudni, hogy feltehetően Írországból származnak. A The Mirror-nak egy nem hivatalos forrás azt mondta, hogy ezek a levélbombák a rendőrség jelenlegi álláspontja szerint az „Új IRA-tól” származnak és figyelmeztetésnek szánták őket. „Azt gondolják, hogy régebbi, tapasztaltabb (IRA) tagok tudását felhasználva próbálnak káoszt és félelmet kelteni.” Hogy ennek mennyi a valóságalapja azt azonban egyelőre nem lehet tudni.

A három szerkezetet a keddi nap folyamán találták meg alig két óra leforgása alatt. A legelsőt a The Compass Centre-nél, a másodikat nem sokkal dél előtt Waterloo station-nél, a harmadikat pedig nagyjából félórára rá, a másik reptéren Newham városrész területén. A kedden történtekről részletesebben itt olvashatsz.    Forrás

Megosztás