Új Covid variáns terjed Nagy-Britanniában: minden, amit eddig tudunk róla 1

Eris névre keresztelt új Covid-változat terjed Nagy-Britanniában a rossz időjárás és a gyengülő immunitás közepette ugyanis megugrott a fertőzöttek és a kórházi felvételek száma.

Új Covid variáns terjed Nagy-Britanniában: minden, amit eddig tudunk róla 3

Az Omicron, Eris vagy más néven EG.5.1 variánsát július 31-én adták hozzá a megfigyelés alatt tartandó variánsok listájához az Egyesült Királyságban, de mostanra 7 Covid fertőzöttből egy ezzel a variánssal van megfertőződve. Az UKHSA szerint jelenleg ez a második legelterjedtebb változat az Egyesült Királyságban, az Arcturus után, amely az összes eset majdnem felét, 39,4 százalékát teszi ki. A Covid-megbetegedések száma a becsült adatok alapján csaknem 200 000-rel ugrott meg a múlt hónapban, ugyanis a július 4-i 606 656 esetről július 27-re 785 980-ra emelkedett a fertőzöttek száma a The Zoe Health Study becslései szerint.

Az UKHSA legfrissebb adatai szerint a brit minták 5,4%-a volt pozitív Covidra, szemben a két héttel korábbi 3,7%-kal. Mindeközben a tudósok a valaha volt „legszélsőségesebb” és „legjobban mutálódott” Covid-változatot találták meg egy indonéziai betegben. De mit lehet tudni a szigetországban terjedő variánsról?

Mik az Eris tünetei?

  • torokfájás
  • orrfolyás
  • eldugult orr
  • tüsszentés
  • köhögés váladék nélkül
  • fejfájás
  • köhögés váladékkal
  • rekedtes hang
  • izomfájdalmak
  • megváltozott szaglás

A hagyományos tünetek, mint a légszomj, a szaglás elvesztése és a láz ma már sokkal kevésbé gyakoriak. Az Eris május elején érte el az Egyesült Királyságot. Az Eris felelős a Covid megbetegedések körülbelül 20 százalékáért Ázsiában, 10 százalékáért Európában és hét százalékáért Észak-Amerikában.

Mennyire veszélyes?

Szerencsére jelenleg semmi sem utal arra, hogy rosszabb lenne, mint az Omicron – és jelenleg nem szerepel az „aggodalomra okot adó változatok” között.

Dr. Mary Ramsay, az Egyesült Királyság Egészségügyi Biztonsági Ügynökségének (UKHSA) oltási osztályának vezetője ezt mondta: „Az e heti jelentésben továbbra is a Covid-19-es esetek számának növekedését látjuk. A legtöbb korcsoportban kismértékben emelkedett a kórházi felvételek aránya, különösen az idősek körében. Az általános betegfelvételi szint azonban továbbra is rendkívül alacsony.”

Az Independent Sage tagja, Christina Pagel professzor a The Independentnek elmondta, hogy az Egyesült Királyságban „határozottan egy újabb hullám indul be”, amelyet az Omicron alváltozatai, az Arcturus és az Eris dominálnak, a gyengülő immunitás és a rossz időjárás közepette.

A Covid-szakértő hozzátette, hogy „a legtöbb ember már több, mint 18 hónapja kapta az utolsó oltást”, így szeptemberben arra lehet majd számítani, hogy a hullám „gyorsabban fog nőni”. A londoni Imperial College alapellátási és közegészségügyi osztályának vezetője, Azeem Majeed professzor azonban más véleményen volt az Eris variánssal kapcsolatban.

„Nem érzem úgy, hogy az embereknek hirtelen nagyon aggódniuk kellene a Covid-19 megbetegedések számának a közelmúltbeli növekedése miatt. Az esetek száma ingadozni fog, és lesznek időszakok, amikor az esetek száma nő az Egyesült Királyságban” – mondta a The Independentnek.     Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után