brexit 50p érme

A vadi új 50p-s érme a Brexit, vagyis Nagy-Britannia EU-ból való kilépésének az alkalmából készült, és a mostani héten péntektől, vagyis január 31-től kerül majd forgalomba a szigetország területén.

Az új 50p-st a jelenlegi pénzügyminiszter, Sajid Javid mutatta be széles mosollyal az arcán. Az érme hátoldalán ez olvasható: „Béke, jólét és baráti viszony minden állammal” alatta pedig a kilépés dátuma, vagyis január 31.

brexit 50p érme

Nagyságrendileg három millió Brexites pénzérme kerül majd forgalomba pénteken, és a híre szerint további hét millió darab követi őket az év folyamán, valamikor néhány hónap múlva.

Érdekesség, hogy korábban már egy adag érme készen állt arra, hogy forgalomba hozzák, csakhogy azon az október 31-i dátum szerepelt. Azonban ahogy mostanra már mindenki észrevehette, a kilépés akkor az utolsó pillanatban el lett napolva. Ennek köszönhetően nagyjából 1 millió darab 50p-s érme feleslegesen készült el és be kellett őket olvasztani. Új érmék pedig nem is készültek egészen mostanáig, mivel nem lehetett tudni hogy lesz-e kilépés és ha igen akkor mikor.

A kilépésről megemlékező érme ötletével először a korábbi pénzügyminiszter, Philip Hammond állt elő. A hírek szerint azonban ő csak mintegy 10 ezer darabot akart forgalomba hozni belőlük. Az érmén álló szöveg viszont nem változott, az már az eredeti terv szerint is ugyanez lett volna.

A szokásokhoz híven a pénzügyminiszter ünnepélyes keretek közt átad majd egyet a miniszterelnöknek  a frissen nyomott Brexites 50p-sek közül. A Royal Mint emellett egy teljes napra lehetővé teszi majd hogy az emberek saját maguknak nyomtassanak brexit pénzérmét, hogy beleláthassanak a pénzverés folyamatába egy szervezett bemutató keretein belül.

Új, „Brexit pénzérme” kerül forgalomba péntektől Nagy-Britanniában 2

A gyűjtők számára is lesz egy kis különlegesség ugyanis az új 50p-s érmének lesz egy arannyal bevont változata, aminek darabját £19.99-ért lehet majd megvásárolni. „Bármilyen nézeteket is vallasz, az, hogy az ország kilép az EU-ból, Nagy-Britannia és a lakossága számára történelmi jelentőségű. Hogy neked is legyen valami kézzel fogható emléked erről a napról, a tied lehet ez a speciális arany bevonatú emlékérem” – áll a leírásában.

Az Európai Parlament egyébként várhatóan a szerdai nap folyamán fogja majd „áldását adni” a már korábban mind a brit miniszterelnök, mind az EU-s oldal által aláírt kilépési megállapodásra.     Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után