Új £10-os díjat vezettek be Londonban: minden amit tudni kell róla 1

Sadiq Khan új, 10 fontos „T-charge” pótdíja ma, hétfőn lép érvénybe, és az a célja, hogy csökkentse London levegőszennyezettségét.

Új £10-os díjat vezettek be Londonban: minden amit tudni kell róla 3

Az új díj több, mint 10 ezer autóst érint majd minden nap – mivel kiderült nemrég, hogy évente 9000 londoni a mérgező, szennyezett levegő okozta szövődményekbe hal bele. A YouGov által végzett kutatás alapján a megkérdezettek 74% támogatja a „T-charge” bevezetését. De kinek is kell ezt pontosan fizetni, és mi történik, ha nem fizetik be?

Mi is az a T-charge?

A T-charge egy 10 fontos pótdíj, amit majd a dugódíjon felül kell fizetni azoknak, akik áthaladnak London belvárosán. Azért vezetik be, hogy csökkentsék a város levegőszennyezettségét, ami jelenleg magasabb, mint a WHO által megszabott maximum.

Mennyi az annyi?

A T-charge tehát a dugódíjon felül lesz 10 font, így egy áltagos autós 21,5 fontot fog majd fizetni.

Hol kell ezt fizetni?

Ugyanazokra a területekre érvényes majd, mint a dugódíj.

Mikortól lép érvénybe?

Az autósoknak október 23-tól kell majd fizetni ezt a díjat, hétfőtől péntekig, reggel 7-től este 6-ig terjedő időintervallumban. Nem kell majd azonban fizetni az állami ünnepeken, valamint karácsony és Újév között.

Új £10-os díjat vezettek be Londonban: minden amit tudni kell róla 4

Kit érint majd?

Az olyan benzinnel és dízellel működő autókat, akik az uniós kibocsájtási standard IV. kategóriájába, vagy afelé esnek – jellemzően ezek a 2006 előtt gyártott autók. Nekik kell majd extra 10 fontot fizetniük a belvárosba való belépéskor az alap 11,5 fonton felül. Érvényes autókra, buszokra, kisbuszokra, teherautókra is, de még a motorizált karavánokat, lószállító járműveket, privát mentőautókat is érinteni fogja. A motorizált triciklikre és quadokra is érvényes, akik a IV. kategóriába esnek, azonban a motorokra már nem vonatkozik.

Azoknak a 9 vagy több üléses járműveknek, akiknek volt joga kedvezményre a dugódíjra, meg kell felelnie az előírt standardoknak, különben rá is ugyanúgy vonatkozik a plusz 10 font. Sőt azoknak a taxiknak és egyéb szállítójárműveknek, akiknek nincs Tfl által regisztrált rendszáma, szintén ugyanúgy fizetnie kell mindkét díjat.

Ki a kivétel?

Mentőautók, regisztrált taxik, és minitaxik Tfl rendszámmal kivételek a szabály alól. Azok pedig, akik a korlátozási zónán belül élnek, vagy van kék jelvényük, kedvezményre jogosultak. Azokat sem fogják megbírságolni, akik az adott területen belül egész nap parkoltak, amennyiben van érvényes parkolójegyük.

Hogyan kell fizetni?

A T-charge befizetése ugyanúgy fog működni, mint a dugódíjé. A mai naptól, október 23-tól a Tfl-ben meghatározzák, hogy kikre érvényes a szabály, és az adott autósok egy tranzakció során fizetnek majd mindkét díjért. Akik Autopay rendszerben fizetik a dugódíjat, azoktól automatikusan mostantól levonják a T-charge díjat is.

Mi történik, ha nem fizetek?

Mindazok, akik a megengedett standardokon kívül eső autót vezetnek, de nem fizetik be a dugódíjat és a T-charge díjat a kijelölt zónákba történő belépéskor, 130 fontos büntetésre számíthatnak. Ez csökkenthető 65-re, amennyiben 14 napon belül befizetik.    Forrás Hirdetőknek: info@hungliaonline.com

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után