Sadiq Khan új, 10 fontos „T-charge” pótdíja ma, hétfőn lép érvénybe, és az a célja, hogy csökkentse London levegőszennyezettségét.

Az új díj több, mint 10 ezer autóst érint majd minden nap – mivel kiderült nemrég, hogy évente 9000 londoni a mérgező, szennyezett levegő okozta szövődményekbe hal bele. A YouGov által végzett kutatás alapján a megkérdezettek 74% támogatja a „T-charge” bevezetését. De kinek is kell ezt pontosan fizetni, és mi történik, ha nem fizetik be?

Mi is az a T-charge?

A T-charge egy 10 fontos pótdíj, amit majd a dugódíjon felül kell fizetni azoknak, akik áthaladnak London belvárosán. Azért vezetik be, hogy csökkentsék a város levegőszennyezettségét, ami jelenleg magasabb, mint a WHO által megszabott maximum.

Mennyi az annyi?

A T-charge tehát a dugódíjon felül lesz 10 font, így egy áltagos autós 21,5 fontot fog majd fizetni.

Hol kell ezt fizetni?

Ugyanazokra a területekre érvényes majd, mint a dugódíj.

Mikortól lép érvénybe?

Az autósoknak október 23-tól kell majd fizetni ezt a díjat, hétfőtől péntekig, reggel 7-től este 6-ig terjedő időintervallumban. Nem kell majd azonban fizetni az állami ünnepeken, valamint karácsony és Újév között.

Kit érint majd?

Az olyan benzinnel és dízellel működő autókat, akik az uniós kibocsájtási standard IV. kategóriájába, vagy afelé esnek – jellemzően ezek a 2006 előtt gyártott autók. Nekik kell majd extra 10 fontot fizetniük a belvárosba való belépéskor az alap 11,5 fonton felül. Érvényes autókra, buszokra, kisbuszokra, teherautókra is, de még a motorizált karavánokat, lószállító járműveket, privát mentőautókat is érinteni fogja. A motorizált triciklikre és quadokra is érvényes, akik a IV. kategóriába esnek, azonban a motorokra már nem vonatkozik.

Azoknak a 9 vagy több üléses járműveknek, akiknek volt joga kedvezményre a dugódíjra, meg kell felelnie az előírt standardoknak, különben rá is ugyanúgy vonatkozik a plusz 10 font. Sőt azoknak a taxiknak és egyéb szállítójárműveknek, akiknek nincs Tfl által regisztrált rendszáma, szintén ugyanúgy fizetnie kell mindkét díjat.

Ki a kivétel?

Mentőautók, regisztrált taxik, és minitaxik Tfl rendszámmal kivételek a szabály alól. Azok pedig, akik a korlátozási zónán belül élnek, vagy van kék jelvényük, kedvezményre jogosultak. Azokat sem fogják megbírságolni, akik az adott területen belül egész nap parkoltak, amennyiben van érvényes parkolójegyük.

Hogyan kell fizetni?

A T-charge befizetése ugyanúgy fog működni, mint a dugódíjé. A mai naptól, október 23-tól a Tfl-ben meghatározzák, hogy kikre érvényes a szabály, és az adott autósok egy tranzakció során fizetnek majd mindkét díjért. Akik Autopay rendszerben fizetik a dugódíjat, azoktól automatikusan mostantól levonják a T-charge díjat is.

Mi történik, ha nem fizetek?

Mindazok, akik a megengedett standardokon kívül eső autót vezetnek, de nem fizetik be a dugódíjat és a T-charge díjat a kijelölt zónákba történő belépéskor, 130 fontos büntetésre számíthatnak. Ez csökkenthető 65-re, amennyiben 14 napon belül befizetik.    Forrás Hirdetőknek: [email protected]