Tovább zuhan a font árfolyama: közel 100 Ft-tal kevesebbet ér, mint év elején 1

A font elérte három évvel ezelőtti mélységét, miután Theresa May közölte, hogy a Brexit folyamatát hivatalosan mikor indítják el.

2381747-money-uk

A miniszterelnök a hétvégén bejelentette, hogy az EU elhagyásának törvényes folyamatát elindító 50. cikkelyt március végén fogja elindítani.

A nagy hír következtében — amely azt jelenti, hogy a szigetország 2019 nyarára már az EU-n kívül lesz —, a font gyors zuhanásba kezdett. Ez a zuhanás azonban már a sokadik 2016-ban, és a font rég nem látott mélypontra ért, és úgy tűnik tovább zuhan.

2013 augusztusa óta ma mérték a font legalacsonyabb árfolyamát az euróval szemben, amely szerint £1 €1.147-et ér. A sterling a dollárral szemben is hasonló mértékben zuhan: £1 jelenleg $1.288-t ér.

A brit valuta a forinttal szemben sem teljesít túl jól. Itt is jellemző a három éve mért legalacsonyabb szint. Ma 1 font 352.55 forintot ér. Azonban, a ma mért legalacsonyabb érték még ennél is alacsonyabb, 352.18 volt. Alig pár hónapja, nyár elején még 410 Ft-ot is kaptunk egy fontért, sőt 2015 végén, kevesebb, mint egy éve 450 forinthoz közelített az árfolyam, ami azt jelenti, hogy durván 100 Ft-tal ér kevesebbet minden egyes fontunk.

gbp huf arfolyam

Ez persze csak akkor rossz, ha a pénzünket haza akarjuk vinni, és át akarjuk váltani valamilyen okból. Tavaly év végéhez képest, ha most 1000 Fontot átváltunk forintra, 100 ezer forinttal kevesebbet kapunk érte, ami azért már igen nagy különbség. Aki épp kifelé jön az örülhet mert olcsóbban jöhet kirándulni, vagy új életet kezdeni, ha épp kiköltözik. Ugyanakkor akinek otthon van tartozása, vagy családtagoknak utalgat haza, az sajnos jóval rosszabb árfolyamon tud váltani. Akinek fontos, hogy a lehetőségekhez mérten a legjobb árfolyamon tudjon váltani, és könnyen, gyorsan és rejtett költségek nélkül tudjon pénzt utalni otthonra, vagy bárhova külföldre, itt a jelenleg legjobb cég, akiket már emberek 10 milliói használnak.

A fonton lévő nagy nyomás May ún. „kemény Brexit” politikájának köszönhető, amely limitálná a szigetország hozzáférését az európai egységes piachoz.

A konzervatív párt konferenciáján tartott beszédében úgy tűnt, hogy kritizálta azokat a parlamenti képviselőket, akik az ún „lágy Brexit”-et képviselik, miszerint, engedményeket tennének olyan kérdésekben, mint például a bevándorlás, annak érdekében, hogy az ország az egységes piac része maradhasson.

A miniszterelnök a következőket mondta: „Nem azért hagyjuk el az Európai Uniót, hogy újra feladjuk a bevándorlás feletti ellenőrzést. És nem azért lépünk ki, hogy visszatérjünk az Európai Bíróság igazságszolgáltatásához. A népszavazás eredményei világosak voltak. Törvényes volt. Ez volt az ország által ismert legnagyobb szavazás — a változásért. A Brexit az Brexit és mi sikerre fogjuk azt vinni.”   Forrás: evening standard, bbc, portfolio

[feather_share]

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után