Történelmi pillanat: Az első vezető nélküli, önműködő busz megkezdte a közlekedést Nagy-Britannia útjain 1

Skócia legújabb autóbusza már önmagát fogja vezetni, amivel ez lesz az Egyesült Királyság első ilyen típusú, teljesen önműködő, vezető nélküli járműve, amely az ország útjain fog közlekedni. A Stagecoach hétfőtől közúti teszteléseket hajt végre önvezető autóbuszán, hogy felkészítsék az utasok szállítására ami a nyár folyamán veszi majd kezdetét.

Történelmi pillanat: Az első vezető nélküli, önműködő busz megkezdte a közlekedést Nagy-Britannia útjain 3

Sam Greer, a cég skóciai regionális igazgatója „rendkívül izgalmas projektnek” nevezte ezt. „Ez hatalmas lépés az Egyesült Királyság első, teljesen vezető nélküli buszjáratának teljes elindítása felé vezető úton, és könnyű hozzáférést biztosít majd egyben egy vadonatúj buszjárathoz Skócia szívében” – mondta.

A CAVForth programjának keretein belül öt db ilyen új egyszintes busz fog közlekedni a Forth Road hídon, a Ferrytoll Park környékén Fife területén és az Edinburgh Park környékén.

A buszok tele vannak érzékelőkkel, amelyek lehetővé teszik, hogy előre kiválasztott utakon közlekedjenek anélkül, hogy a „biztonsági sofőrnek” be kellene avatkoznia vagy át kellene vennie az irányítást. Amikor teljesen üzembe helyezik és az utasok rendelkezésére bocsátják majd őket, az autóbuszok egyszerre 36 utas szállítására lesznek alkalmasak 14 mérföld távolságra, ami heti szinten 10 000 utast jelent durván.

A Stagecoach a Fusion Processinggel, Alexander Dennisszel és a Transport Scotlanddal együtt dolgozik a projekten, és a rendszer elnyerte a Centre for Connected and Autonomous Vehicles pénzügyi támogatását is. Jim Hutchinson, a Fusion Processing vezérigazgatója azt nyilatkozta, hogy „örömteli, hogy a világ legösszetettebb és legambiciózusabb autonóm járműprogramját vezetheti”.

„A CAVForth hasznos szolgáltatást fog nyújtani a helyi lakosságnak, valamint nagyszerűen demonstrálja a Fusion automatizált jármű-technológiáját. A közúti tesztelés izgalmas mérföldkő a vezető nélküli járművek fejlesztésében, és alig várjuk, hogy néhány hónap múlva utasokat is üdvözöljük a fedélzeten.” – mondta.

A skóciai közúti tesztelést sikeres tesztpályán végzett tesztek és virtuális szimulációk előztek meg. Amikor nyáron teljesen üzemképes lesz majd, minden buszon egy tapasztalt sofőr figyeli majd a rendszert, hogy minden megfelelően működik-e, és lesz egy másik személy is, aki körbejárja a járművet, és beszél majd az utasoknak a szolgáltatásról. A Stagecoach szerint ez azt is demonstrálja majd, milyen lehet a szolgáltatás a jövőben, amikor a személyzet elhagyhatja a fülkét, miközben a számítógép vezeti a járművet.

A vezetési automatizálásnak hat szintje van, amelyek nullától kettőig azt jelentik, hogy a vezetőnek folyamatosan felügyelnie kell a történéseket, és mindig jelen kell lennie, míg a háromtól ötig terjedő szinteken a jármű már teljesen önállóan vezet.

Ezek a járművek vezetési automatizáltság tekintetében 4. szintre vannak besorolva, ami azt jelenti, hogy nincs szükség a vezető figyelmére biztonsági okokból, viszont egyelőre csak korlátozott területeken és körülmények között támogatott az országban a vezető nélküli járművek használata.

„Amikor az év későbbi szakaszában megkezdődik majd az utasok szállítása ezen buszok segítségével, az egy hatalmas mérföldkő lesz majd a közlekedés jövőbeli technológiáinak bemutatása kapcsán.” – – mondta Chris Gall, az Alexander Dennis mérnöki igazgatója.    Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után