Már több, mint 30 ezer idős költi el külföldön magyar nyugdíját. A külföldi utalások egyharmada Németországba érkezik.

Retirement-web

Minden évben emelkedik a nemzetközi egyezmények alapján elbírált nyugdíjügyek száma. Öt évvel ezelőtt mindössze 7465 esetben igényeltek öregségi nyugdíjat valamilyen nemzetközi megállapodás alapján, 2013-ban összesen már több mint tízezer ilyen igény érkezett a Nyugdíjfolyósító Igazgatósághoz. Manapság már az unión belül könnyű beszámíttatni akár rövid külföldi munkavállalásunkat is, mely után minden tagállam a saját jogszabályai által meghatározott összeget fogja utalni. Így egyre valószínűbb, hogy egyre többször fog előfordulni, hogy valaki akár négy vagy öt országból is kapjon ellátást.

Tavaly márciusban külföldre 21 641 fő részére, Magyarországi címre pedig közel 50 ezer fő részére folyósított a NYUFIG olyan ellátást, amelyet nemzetközi egyezmények alkalmazásával állapítottak meg. Ez azt jelenti, hogy több mint 71 ezer személy kapott ezen megállapodások alapján ellátást. 9 éve még csak 26 ezren kaptak nemzetközi egyezmények alapján pénzt.

24-nyugdijmagyar

A legtöbb nyugdíjat hazánkból Németországba utalják, ahol több mint 11 ezren kapnak magyar ellátást. Hat éve még a 7,000-et sem érte el a Németországban élő magyar nyugdíjat kapók száma. A képzeletbeli dobogó második fokán Ausztria áll, a bronzérem pedig Kanadát illeti. Mind a két országba közel 3000 főnek folyósítanak nyugdíjat.

A Nyugdíjfolyósító nyilvántartása szerint a csak magyar szolgálati idővel rendelkezőknek 2014. márciusában 9 126 fő részére folyósították külföldre az ellátást. Összesen tehát 30 767 fő részére utalják külföldre az ellátást. Néhány évvel ezelőtt, 2005-ben még alig 1500 személynek utalt külföldre a Nyugdíjbiztosító.

Az Európai Gazdasági Térség (EGT) más tagállamában letelepedő magyar nyugdíjasok igényelhetik külföldi számlájukra a nyugdíjuk folyósítását. Ehhez a külföldi bank nevét, címét, számlaszámát is meg kell adni a saját bankszámlaszámunk, valamint a magyar nyugdíjfolyósítási törzsszámunk mellett a Nyugdíjfolyósítónak. Fontos, hogy az ellátást csak olyan számlaszámra lehet utalni, melynek tulajdonosa vagy társtulajdonosa a nyugdíjas.

A nyugdíj külföldre utalását (melyre 1997 óta van lehetőség) akkor is lehet kérni, ha nem az EGT valamely államában él a nyugdíjas. Akkor is lehetőség van rá, ha olyan országban van a lakóhelye, amellyel Magyarországnak kétoldalú szociális biztonsági egyezménye van érvényben. Fontos azonban, hogy az átutalás csak az EGT területén díjmentes a fogadó fél számára, Kanadában már az ellátást megkapónak kell fizetnie a banki költségeket (ez 2013-ban 2900 forint volt).

A Nyugdíjfolyósító évente csinál adategyeztetést a külföldön élő magyar nyugdíjasokkal. Ilyenkor az életbenlétet kell igazolni a márciusban kiküldött formanyomtatvány kitöltésével. Ennek elmulasztása esetén a folyósítást megszünteti az Intézet. A jogosultság utólagos igazolására ugyanakkor van mód, legfeljebb öt évre visszamenőleg.

Ha az illető személy mindkét államban jogosultságot szerzett, akkor természetesen mindkét (vagy akár több) államtól is nyugdíjrészt kaphat.

Egy a közelmúltban készült felmérés alapján Németország, Ausztria és Svédország is bekerült a tíz legjobb olyan ország közé, ahol a legjobb nyugdíjasként élni. Ausztria a harmadik, Svédország a negyedik, Németország pedig a hetedik helyen végzett ezen a listán 2014-ben. A magyarok által kedvelt Amerikai Egyesült Államok csak a 19. helyet tudta ugyanakkor megszerezni. A 150 országot lefedő felmérés során megnézik többek között az egészségügyi szolgáltatások minőségét, az egyének jövedelmi és pénzügyi helyzetét, az életminőséget és egyéb szociogazdasági faktorokat.

ÚJ – Mobilodról mostantól 1 érintéssel elérheted weboldalunkat a HuNglia ikonnal

Vásárolj olcsóbban a HuNglia kuponjaival 

Facebook csoportunk 

Ha érdekesnek vagy hasznosnak találtad, nyomj egy Like-ot:

[efb_likebox fanpage_url=”https://www.facebook.com/hunglia.magyarok” fb_appid=”” box_width=”500″ box_height=”200″ colorscheme=”light” show_faces=”1″ show_header=”0″ show_stream=”0″ show_border=”1″][email-subscribers namefield=”NO” desc=”Hírlevelünkhöz email címed megadásával csatlakozhatsz” group=”Public”]

Forrás: http://www.penzcentrum.hu/karrier/exportnyugdijasok_tizezrei_elnek_a_magyar_kasszabol_kulfoldon.1040136.html