Több tízezer ember vonult az utcákra London belvárosában 1

Tízezrek gyűltek össze London központjában, hogy támogassák az egészségügyet. Olyan szlogenekkel szerelkeztek fel az emberek, mint „Vegyétek le a mocskos kezetek a kórházainkról”, miközben az utcán vonultak és kántáltak szombat délután.

nhsmarch0403g

Tüntettek a kormány egészségügyi költségcsökkentései, a privatizáció és kórházak bezárása ellen – a Tavistock téren kezdődött a menet, és egészen a Parlamentig haladtak, hogy aztán ott folytassák a tiltakozást. A munkáspárti vezető Jeremy Corbyn, Bernie Sanders testvére, Larry, Len McCluskey államtitkár és Julie Hesmondhalgh is a felszólalók között voltak a Parlament téren. Ez volt eddig a legnagyobb NHS-sel (National Health Service) kapcsolatos demonstráció.

tuntetes-nhs

A tüntetők megafonokba, emelkedett hangulatban kántáltak, többek között üzentek az egészségügyi miniszternek is – „Jeremy Hunt, azért vagyunk itt, hogy megmondjuk, nem adjuk az NHS-t”. Corbyn biztatta a felvonulókat, hogy álljanak ki az NHS mellett, amíg csak lehet. „Azzal, hogy megvédjük az NHS-t, a saját, alapvető emberi jogainkat és értékeinket védjük meg.” – mondta beszédében. „Nem sétálhatunk át a másik oldalra, amikor látjuk, hogy a mi oldalunkon valaki éppen segítségre szorul. Az NHS krízisben van, mégpedig mert nem kapják meg a nekik kijáró anyagi támogatást, hogy megfelelően elláthassák az embereket. Vannak, akik órákat várnak hordozható ágyakon, hogy sorra kerülhessenek, és kezelést kaphassanak. Ez pedig nem az ott dolgozók hibája, ez a kormány hibája, aki meghozta ezt a politikai döntést.”

Az egyik demonstráló, az észak-londoni Felix Ramos egy koporsó mellett haladt a menetben. „Nagyon sok ember nem fogja megkapni azt a segítséget, amire szüksége lenne. A privatizáció nem az életekért van. Eztán nem fogja érdekelni őket az, hogy kinek van szüksége segítsége, hanem csak az, hogy ki tudja megfizetni a kezeléseket. Ez nem a többség érdeke.”

„A mai tüntetés egy segélykiáltás mindazok felé, akik igénybe veszik az NHS szolgáltatásait. Fel kell hívnunk a figyelmet erre a problémára.” – mondta a carnforthi dr David Wrigley. „Mint orvos, nap, mint nap látom, hogyan nő a nyomás az NHS-en, amiért a kormány egyre inkább nyírbálja a támogatásait. A betegek nem kapják meg azt a segítséget, ami járna nekik. Pedig egy olyan ország vagyunk, ami megengedheti magának az egészségügy rendes finanszírozását.” A kampányolók azt remélik, a tüntetés nyomást fog gyakorolni a kormányra a jövő heti költségtervezésen. „Szerintem ez egy erős ébresztő Theresa May-nek és a tanácsadóinak… csak azt követeljük, hogy megfelelően támogassák az egészségügyet. Ha a költségvetésben nem szerepel majd emelés a kifizetésekben, nagy felzúdulás lehet.” – tette hozzá Wrigley.

tuntetes-nhs2

Jeeves Wijesuriya fiatal doktor szerint a demonstráció egy esély a kormánynak, hogy új irányt vegyenek az NHS-kérdésben. Az MBA nevében nyilatkozva azt mondta: „Az egészségügy a valóságban 26 milliárdos költségvetési hiány elé fog nézni, köszönhetően a politikai döntéseknek. Mi a fenntartható adósságokban, amelyeket csak a betegeink tudnának megfizetni, akik még így sem kapják meg a megfelelő segítséget? Hol van az átalakulás, amikor az ígért új kórházak és egészségügyi központok helyett más adósságokat fizetnek ki inkább?”

Az NHS dolgozói, orvosok és nővérek az ország minden tájáról utaztak fel Londonba, hogy csatlakozzanak a The People Assembly és az Unite the Union által rendezett tüntetésen.   Forrás Hirdetőknek: info@hungliaonline.com

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után