Több tízezer Brexit-ellenes aktivista gyűlt össze a Parlament téren egy hatalmas tüntetés keretein belül, hogy az Egyesült Királyság Unióból történő kilépése ellen tiltakozzon.

brexit tüntetés

Ez a londoni az egyik legnagyobb tiltakozás az utóbbi időben, bár Anglia-szerte és Európában is több hasonló eseményt szerveztek – többen „az elégedetlenség őszének” nevezik a jelenséget. Az időzítés azért is fontos, mert a parlamentben a napokban fognak szavazni egy újabb kilépést megerősítő rendeletről.

A szervezők becslése szerint körülbelül 50 ezer ember vesz részt a tüntetésen, ahol sokan „Szeretem az Uniót”, és „Örökké maradáspárti” feliratokkal jelentek meg. Többek között a liberális demokrata vezetőt, Sir Vince Cable-t is látták megérkezni a helyszínre délelőtt 11 körül. A beszédet többek között Sir Bob Gedof mondta a feltüzelt hangulatú tömegnek. A képek tanúsága szerint szinte minden transzparensen megjelent az Unió jellegzetes kék-sárga színvilága.

Graham Hughes szervező nyitotta meg a tiltakozást a tömeg ujjongása közepette, és felszólította a kormányt, hogy tartsanak újra népszavazást a kilépés kérdéséről. Sir Ed Davey szerint pedig a tömeg „a kormány helyett is szégyenkezik” azért, amit Nagy-Britannia művel.

„Haragból szomorúság, dühből kétségbeesés – így éreztem magam az utóbbi időben. De a tárgyalások megkezdésével egy új érzelem is megjelent. A szégyen. Szégyellem magam, hogy ilyen vezetőink vannak. Szégyenkezem Nagy-Britannia helyett.” Davey-t ezután kifütyülték, de azt még hozzátette, hogy „szégyelli, hogy ezek az emberek képviselik az országot a tárgyalásokon”. Azt is megköszönte, hogy megszavazták parlamenti képviselőnek, így tovább tud küzdeni a Brexit ellen. A kék és sárga színekben pompázó tüntetők ezután egy perces néma csenddel emlékeztek meg a Grenfell torony áldozatairól.

„Sosem tapasztaltam még ennyi előítéletet, rasszizmust és rosszindulatot” – mondta az egyik önkéntes. „A Brexitnek köszönhetően egy olyan ’vagyunk mi, és vannak ők’ hozzáállás alakult ki, ami azelőtt sosem volt.” Egy Európai Parlamenti tag, Jean Lambert pedig szeretné, ha a brit állampolgároknak a végén pont annyi beleszólásuk lenne a dolgokba, mint neki. „Egy igazán értelmes szavazást szeretnék. Nem egy ajándékot a kormánytól, hanem alanyi jogon szavazást. Hisszük, hogy a szigetországnak jobb az EU részeként, mint azon kívül, és nem akarjuk, hogy szépen lassan elvegyék a polgári jogainkat, amiket ennek köszönhettünk.”

A rendezvényt több híresség és magas rangú politikus is támogatta – ott volt például Sir Patrick Stewart és Alistair Campbell is. „A britek egyre jobban aggódnak a Brexit miatt” – írták a rendezők az esemény oldalára. „Felmérés felmérés után bizonyítja, hogy már inkább maradnának az EU részei. Ahogyan a kilépés utáni valóság egyre tisztábban látszik, a kilépés-pártiak is egyre frusztráltabbak. De a kormány egyelőre nem hallgat meg minket. A mi dolgunk elérni, hogy igenis hallják meg a hangunkat.”   Forrás   Hirdetőknek: info@hungliaonline.com