Több, mint 3%-ot emelkedtek a fizetések Nagy-Britanniában (friss adatok) 1

Az átlagfizetések az Egyesült Királyság területén 3.4%-kal növekedtek az előző évi adatokhoz képest, a legutóbbi negyedévről készült hivatalos elemzések szerint, derült ki a kedden nyilvánosságra hozott adatokból.

Több, mint 3%-ot emelkedtek a fizetések Nagy-Britanniában (friss adatok) 3

A brit statisztikai hivatal a novemberi adatokat a napokban hozta nyilvánosságra, ami az eggyel korábbi októberi statisztikákhoz képest is javult, pedig az akkor 3.3%-os növekedés (szintén az előző évhez viszonyítva) más akkor is az elmúlt évtized legjobb eredményének számított. A Bank of England tavaly emelte a kamatlábakat, attól tartva, hogy az infláció egyre nagyobb nyomást gyakorol a gazdaságra.

Az infláció egyébként 2017 óta fokozatosan csökkenő tendenciát mutat, és ezt is belekalkulálva, a fizetések reálértéke, vagyis pénzünk „vásárló ereje” 1.2%-ot emelkedett tavaly novemberre a 2017-es azonos időszakhoz viszonyítva. Habár ez jó hír, sajnos az igazság az, hogy az átlagos brit heti fizetés reálértéke még mindig a 2008-as világválság előtti érték alatt van.

Több, mint 3%-ot emelkedtek a fizetések Nagy-Britanniában (friss adatok) 4

Ez azt jelenti, hogy ugyanazért a munkáért kapott fizetés még így 10 évvel később is kevesebbet ér (kevesebb dolgot tudunk belőle vásárolni), mint akkoriban. Arról nem is beszélve, hogy a fizetések éves növekedése, ha az inflációval nem korrigálunk, vagyis nem számoljuk bele, stabilan 4%-alatt mozog, nem úgy, mint a válság előtt.

Ami további aggodalomra ad okot, hogy a Bank of England elnöke, Mark Carney arra figyelmeztetett (elég sok másik szakértővel karöltve), hogy a megállapodás nélküli Brexit a jelenlegi nem ideális, de legalább javuló tendenciát mutató állapotot nagyon nagymértékben rombolná, és durván visszavetné a reálbéreket, és az emberek átlagos életszínvonalát.

Több, mint 3%-ot emelkedtek a fizetések Nagy-Britanniában (friss adatok) 5

Az ONS (brit statisztikai hivatal) emellett arról is közölt hivatalos adatokat, hogy Nagy-Britanniában a fent említett időszak alatt 141 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma, és így a dolgozók arány rekord magas, 75.8%-os értéket ért el. A szigetországban a munkanélküliek száma a friss adatok szerint nem sokat változott, durván 1.37 millióan vannak. A betöltésre váró munkahelyek száma 10 ezerrel nőtt és rekord magasságokba ért ugyanis 853,000 pozíció tátong üresen Nagy-Britanniában.  A minimálbérek idén nagyot fognak emelkedni, erről itt olvashattok.         Forrás

Megosztás