Theresa May ajánlatát, amelyben úgynevezett „letelepedett” státuszt ajánl az uniós bevándorlóknak, kritikán alulinak minősítették, és sokak szerint sokkal kevesebbet ad az állampolgároknak, mint amire jogosultak.

Több uniós parlamenti képviselő, köztük a Brexit tárgyalások vezetője, Guy Verhofstadt is azt mondta, hogy a javaslat „nagy csalódás”. Kevesebb jogot adna a brit területeken élő európaiaknak, mint az Unió más országaiban élő briteknek szerintük, legalább is ez derült ki egy, a sajtónak írt nyílt levélből. A levelet az EU parlamentjének kétharmadát kitevő négy nagy párt vezetői írták alá. Ebben azt is kiemelik, hogy van hatalmuk bármilyen Brexit-megegyezést visszautasítani, mivel a parlamentnek mindenképp jóvá kell hagynia a kilépési megállapodást.

A felelős brit kabinetminiszter, Damien Green erre azt mondta, hogy a náluk élő uniós állampolgárok minden alapvető jogát megőriznék, és arra kérte Verhofstadtot, hogy „olvassa el teljesen a javaslatukat”, amiben szerinte igenis kiderül, hogy nem sérülnének a mostani jogok.

A terv szerint a legalább 5 éve az országban élő uniós állampolgároknak járna az ingyenes egészségügyi, oktatási és más szociális ellátás. Azonban ezt csak akkor vezetnék be, ha az EU országai is ugyanezeket a jogokat garantálnák a brit lakosaiknak. Az EU vezetők viszont azt írták, csak akkor hajlandóak belemenni ebbe, ha egyetlen egy olyan jogot se vesznek el az állampolgáraiktól, amit jelenleg viszont élvezhetnek. Ez alapján pedig May jelenlegi javaslata ezt nem teljesíti, és elvenne egyes előnyöket az európaiaktól, ráadásul bizonytalanságba is taszít több millió embert a dátumok meghatározatlansága miatt.

Ezzel szemben szerintük az EU ajánlata – amit már korábban ismertettek – egyszerű, tiszta és fair, mivel abban azt ígérik, hogy mindenki (kint élő britek és az Angliában élő európaiak is) ugyanazokat a jogokat és kiváltságokat kapná, és ezek semmivel sem lennének kevesebbek, mint a most élvezett kiváltságok. Verhofstadt szerint a szigetországban élő EU-s állampolgároknak egyszerűen meg kellene őrizniük a jelenlegi státuszukat ahelyett, hogy „kitalálnának nekik egy teljesen újat”.

Mit is kínál tehát az Egyesült Királyság az uniós állampolgároknak?

Minden olyan európai, aki 5 évnél régebb óta él náluk, egy ún. „letelepedett” státuszt kapna, és behozhatná a házastársát és gyerekeit is, ugyanazokkal a jogokkal. Ők szabadon élhetnének és dolgozhatnának, és ugyanazokban az ellátásokban részesülnének, mint a britek. Akik még nem élnek 5 éve az országban, azoknak is meg lenne a lehetőségük, hogy maradjanak addig, amíg ez az idő le nem telik, hogy aztán ők is megkaphassák a letelepedett státuszt. Azok pedig, akik a még nem meghatározott „elválasztó” dátum után érkeznek, egy ún. „kegyelmi státuszt” kapnak, tehát regisztrálják őket, mint tartózkodást kérelmezőket, de ők már nem biztos, hogy jogosultak is lesznek a letelepedésre. Emellett elvennék az Európai Bíróságtól a jogaik feletti őrködés lehetőségét, sőt akik már jelentkeztek az állandó letelepedésért az utóbbi időben, azoknak valószínűleg újra be kell majd adnia a kérelmet.

Mit ajánl az EU?

Mindenki, aki a kilépés pillanatáig az unió törvényes állampolgára, maradhat az adott országban, még akkor is, ha nincs tartózkodási engedélye. A jelenlegi jogaikat, és a családtagjaik jogait is megőriznék, és ugyanez vonatkozna minden britre, aki más EU-s országban él. Hozzáférnének a szociális rendszerekhez ugyanúgy, és ha esetleg más országban tanulnak, a diploma után nem kellene jelentkezni mindenféle vízumokra, hanem dolgozhatnának szabadon az oktatási intézmény országában.

A levélben kijelentették, hogy most az alapvető jogokról és értékekről van szó, és hogy ez van az egész projekt központjában. A brit kormányszóvivő szerint viszont ez a levél „több pontatlanságot” tartalmaz, és ezek közül pár felesleges feszültséget okozhat a tárgyaló felek között. Szerinte az is egyértelmű, hogy a kilépés miatt az EU-s állampolgároknak ezután szembe kellene nézni bizonyos „alapvető” bevándorlási procedúrával, azonban ez nem valamiféle megugorhatatlan kerítés lenne. „Mindannyian töltünk ki nyomtatványokat a vízumért ha nyaralni megyünk, meg ilyenek, ez sem sokkal másabb”. Azt is hozzátette, hogy szerintük a kormány pontosan azt teszi, amire az EU kéri őket. „Aki itt él az megőrizheti az alapvető jogait, és remélhetőleg a kint élő britek is… ezeket megvédjük, tehát ennek nem kellene nagy akadályt jelentenie a tárgyalások során.”    Forrás Hirdetőknek: [email protected]