Theresa May-t megvádolták azzal, hogy a parlamenti törvényeket kikerülve próbál elfogadtatni sokat vitatott változtatásokat a Brexit utáni időkre vonatkozóan.

A konzervatívok az Independent szerint  egy olyan döntéshozó-tanács alapítását követelik, amelybe főleg a saját pártjukból ültetnének tagokat – annak ellenére, hogy még az eddigi többségüket is elvesztették a választásokon. Most pedig az ellenzék tervezi azt, hogy összefog ez ellen, és várhatóan összecsap a kormánypárttal az ügyben az első őszi parlamenti ülés alkalmával.

A miniszterelnök ugyanis jelenleg azt próbálja elérni, hogy több, mint 1000 „korrekciót” hajthasson végre a nagyjából megmaradó uniós törvényeken anélkül, hogy ezeket jóvá kellene hagyatnia a parlamenttel. Ezek közül ráadásul több olyan lenne, ami miatt már korábban is megvádolták May-éket azzal, hogy túlságosan maguknak akarják a hatalmat. Emiatt egyre többen aggódnak olyanok miatt, mint a brit munkavállalók és fogyasztók jogai, a környezetvédelmi előírások enyhítése vagy az országon belüli hatalmi eloszlás. Nem is alaptalanul – May például korábban megesküdött arra, hogy megvédi a munkavállalók jogait, azonban azóta visszautasítja azt, hogy elmondja, mivel lesznek kiegészítve vagy módosítva a törvény, és az élelmiszerszabályozási törvényekről sem ejtett egy szót sem.

„Ha a konzervatívok továbbra is ragaszkodnak a tervükhöz, szeptemberben eléggé nagy balhékra lehet számítani a parlamentben, ugyanis ezt szavazás elé fogjuk kényszeríteni” – mondta egy forrás, aki testközelből van jelen a konzervatívok által erőltetett tanács körüli vitában. Az indulatok azután csaptak fel, hogy May visszatért nyaralásáról, és rendet kellett tennie pártjában, ahol távollétében „manőverezni” próbáltak egyesek a Brexit kapcsán. Eközben Philip Hammond és Liam Fox, a külkereskedelmi államtitkár egy közös cikket írt arról, hogy Britannia nem akar semmiféle „kiskapun” az EU-ban maradni – valószínűleg ezzel próbálták azt a látszatot kelteni, hogy a pártjuk egységes.

Azonban abban még most se sikerült kiegyezniük, hogy hogy is kellene az átállási folyamatnak zajlania 2019 márciusa után, valamint mindeközben Anna Soubry bejelentette – a konzervatív pártból elsőként -, hogy ki fog lépni, amennyiben May továbbra is a „kemény Brexitet” támogatja. Most pedig az alsóház tiltakozik egy emberként a homályos választási tanács ellen, amelynek az lenne a feladata, hogy eldöntse, mely változások kerüljenek az Alsóház elé, és melyek ne. A legutóbbi parlamenti ülésen a konzervatívok a 9 helyből 5-öt követeltek maguknak, de többen jelezték, hogy csak 4-re jogosultak, miután már nincsenek többségben.

Azonban ezen a ponton beköszöntött a nyári szünet, és a konzervatívok még mindig követelik az 5 helyet. „Úgy próbálnak tenni, mintha a választás nem történt volna meg, és még mindig többségben lennének. Ez ilyen komoly jogi és politikai környezetben egyszerűen nevetséges. El kell fogadniuk, hogy ez már nem így van” – mondta több forrás is. „Ez a kormány legnagyobb baja jelenleg, és ezért nem tudott a választások óta semmiben sem haladást felmutatni.”

A kormány ragaszkodik ahhoz, hogy csak akkor használnák a tanácsot, ha az uniós törvényeket „kicsit korrigálni kell” ahhoz, hogy a brit törvénykönyve illeszthetők legyenek. Azonban azt elismerték, hogy arra nem lenne szabályozás, hogy a miniszterek ne változtathassanak olyan dolgokon a törvényekben „amik nekik nem tetszenek”. Ehhez használhatnák a VIII. Henrik óta életben lévő jogot, ami megengedte a rendeleti úton történő irányítást a parlament nélkül bizonyos esetekben. Ráadásul még nem ismert a teljes terv arról, hogy mi is lenne a jogköre a tanácsnak.

A „harc” várhatóan szeptember 7-én indul meg, Ráadásul abban sem született megegyezés, hogy milyen szavazások lesznek kihagyhatóak különböző okok (betegség, nyaralás, stb.) miatt, így egyelőre minden egyes képviselőt kellene kényszeríteni arra, hogy részt vegyen minden egyes szavazáson. A konzervatívok szóvivője egyelőre nem kommentálta az esetet.  De az bizonyos, hogy a kormánypártnak kellene az a többség ahhoz, hogy az eltervezett változásait végigvigye – nélküle vajmi keveset fognak tudni tenni a miniszterek az alsóház ellenében.   Forrás Hirdetőknek: [email protected]