A Big Ben világhírű harangja akár 4 évre is elnémulhat biztonsági és egészségügyi okokból, mivel felújítási munkálatok fognak zajlani a toronyban – jelentették be a parlamenti illetékesek.

A Nagy Harang, közismert nevén Big Ben az elmúlt 157 évben szinte megszakítás nélkül „teljesítette kötelességét”, azonban jövő hétfő délben jó ideig utoljára fog megszólalni. A torony felújításának várható befejezése 2021. Az intézkedés várhatóan felzúdulást fog kelteni, azonban a parlamenti illetékesek ragaszkodnak ahhoz , hogy biztonsági és egészségügyi okokból is is szükség van erre addig, amíg a munkások a híres toronyban tevékenykednek.

Egy kis érdekesség azoknak, akik esetleg nem tudták: a sokat emlegetett Big Ben becenév valójában nem a torony, hanem a benne lévő hatalmas harang neve, méghozzá Benjamin Hall után kapta. A torony neve hosszú időn keresztül Clock Tower volt, azonban 2012 óta új neve van, a királynő után az Elizabeth Tower névre hallgat.

„A harangozást beszüntetjük addig, amíg a dolgozók az állványokon vannak. Az ilyen közeli harangozás akár a hallásukat is károsíthatná, és a munkálatokat is visszavethetné” – mondta a szóvivő. Igaz, az óra karbantartói is fülvédőket viselnek munka közben, de minden héten csupán rövid ideig vannak kitéve a közeli, hangos harangszónak. „A munkások minden nap, egész nap dolgozni fognak az állványokon, és bár tudnánk nekik zajszűrő fülvédőt biztosítani, nem biztonságos az, hogy ilyen magasságban dolgozva folyamatosan tompítva legyen a hallásuk. Így sem egymást, sem esetleges biztonsági tűzjelzőket/szirénákat nem hallanák meg.”

A híres harang legutoljára 2007-ben maradt néma egyszer, szintén felújítás miatt, azelőtt pedig még 1983-ban. Az ikonikus Big Ben harag 13,7 tonnát nyom, és minden órában megkondul az E hangjegy magasságán. Ezt egészíti ki minden 15 percben egy kisebb harangszó. Hogy ezeket elnémítsák, az ütőkalapácsot elzárják, a harangot pedig leválasztják az óráról – így a Nagy Óra továbbra is a pontos időt fogja mutatni, de némán. Persze arra azért fordítanak majd figyelmet, hogy jeles napokon azért megszólaljon, például újévkor.

„A Big Ben elnémulása nagyon fontos mérföldköve a felújítási munkálatoknak” – mondta Steve Jaggs, a Nagy Óra Karbantartója. „Nagy öröm számomra, hogy biztosítani tudjuk ennek a gyönyörű viktoriánus szerkezetnek a legjobb kondícióba tartását már évszázadok óta. A program legfontosabb eleme az az, hogy hosszútávon is megtartsuk a működőképességét –  a harangnak is, és az Erzsébet-toronynak is. Hétfő délben szeretettel várunk mindenkit a Parlament téren, hogy együtt hallgassuk meg Ben utoljó harangozását 2021-ig.”

A 96 méter magas torony Britannia egyik legtöbbet fotózott látványossága. A felújítási munkák az olyan hibákat hivatottak kiküszöbölni, amiket nem lehetne megjavítani úgy, hogy a harang működésben van. Renoválják majd az épületet kívül is és belül is, de ezen felül a biztonsági és egészségügyi rendszereket is javítják majd, valamint energiatakarékosabbá szeretnék tenni az épületet. Magát a harangot is szétszerelik majd, és minden egyes darabját átvizsgálják és javítják. Arra azonban ügyelnek majd, hogy a harang képe mindig látszódjon majd kívülről, megőrizve a Big Ben autentikus arculatát.   Forrás Hirdetőknek: [email protected]