Robbanás történt a londoni metrón a ma reggeli csúcsidőben, aminek következtében több ember is megsérült. Az esetet a legfrissebb információk szerint terrortámadásként kezelik.

terrortámadás

A robbanás a District line vonalán, a délnyugat-londoni Parson’s Green megállónál történt, nem sokkal fél 9 előtt. A metrón pánik tört ki, mindenki igyekezett menekülni a szerelvényről, ahol az incidens történt. A jelenlegi információk szerint 22 embert vittek eddig kórházba kisebb-nagyobb sérülésekkel, és a beszámolók szerint legalább 50 rendőr és tűzoltó érkezett a helyszínre. Egyelőre a metróközlekedést leállították Earl’s Court és Wimbledon között.

A képek tanúsága szerint egy Lidl szatyorba rejtett festékes vödör robbant fel, valószínűleg valami házi készítésű bomba lehetett, néhány képen az is látszik, ahogyan kilóg belőle néhány vezeték.

„A metró pont kinyitotta az ajtaját a Parsons Green állomáson. Ekkor jött a robbanó hang, a meleg-hullám és a füst. Mindenki elkezdett lefelé menekülni a szerelvényről” – mondta egy férfi, aki a vonaton tartózkodott az incidenskor. „A megállóban teljesen bedugult a kifelé vezető lépcső, mivel mindenki egyszerre kezdett el kifelé rohanni.”

Egy másik szemtanú is beszámolt a pánikról, és hozzátette, hogy az elején még semmiféle biztonsági személyzetet nem láttak a peronon. „Körülbelül 5-6 percig senki sem tudott megmozdulni, úgy beragadt a tömeg. Hallottam, hogy páran el is estek a lépcsőn, igyekeztek őket gyorsan felrántani, hogy ne tapossák el őket a menekülő emberek. Láttam többen sírtak is félelmükben. Láttam egy hatvan év körüli nőt is, akit többen támogattak oldalról, a haja meg volt égve. Pánik volt, én is pánikoltam. Folyamatosan azon gondolkodtam, hogy nem lesz-e egy második robbanás. Nem volt semerre se kiút, pedig szerettem volna minél gyorsabban kijutni.”

Egy nő, aki látta a Lidl szatyrot közelről, azt mondta, olyan volt, mint ha egy üveg majonéz lenne benne. Volt olyan szemtanú, aki pedig azt mesélte el, hogy látott olyan párt, aki a legnagyobb pánik közepette nekiállt szelfizni a helyszínen. Egy sebesült férfi pedig képet osztott meg a fejéről Twitteren, amin jól látszik, hogy a bőre piros, a haja pedig enyhén megégett.

Az eset kapcsán Theresa May bejelentette, hogy délutánra összehívja a Cobra nevű, terror-elhárítási vészhelyzeti ülést. London polgármestere, Sadiq Khan elítélte a támadást. „A rendőrség megerősítette, hogy terrortámadásként kezelik a ma reggeli robbantást a Parson’s Green megállónál. A városunk még mindig a legmélyebben elítéli azokat a megvetendő embereket, akik ilyen támadásokkal próbálják terrorban tartani lakosainkat. London újra és újra bebizonyítja, hogy nem hagyja magát megfélemlíteni, és ilyen gyáva tettekkel legyőzni sem fogják a várost. Folyamatosan kapcsolatban állok a rendőrséggel és a mentőkkel a friss hírek miatt, valamint részt fogok venni a délutáni Cobra-megbeszélésen is” – mondta.

A rendőrség hajtóvadászatot indított az elkövető ellen, akiről egyelőre még nincs információ. Egyébként már Donald Trump amerikai elnök is fűzött kommentárt az esethez. „Újabb támadás Londonban. Ezek a beteg, torzult emberek ott voltak végig a Scotland Yard látókörében. Proaktívnak kell lenni!” – írta Twitteren.      Forrás     Hirdetőknek: [email protected]