George Osborne kancellár bejelentette, hogy a teljesen új kinézetet kapó 1 fontos pénzérme hátoldalának kinézetét egy 15 éves fiatal tehetség rajzai alapján készítették el, aki az erre kihirdetett verseny győztese lett.

Pile-of-one-pound-coins-008

 

A tinédzser, David rajzát milliók láthatják majd minden nap az új érme „írás” oldalán, ami nem kis sikernek könyvelhető el ilyen fiatalon. A rajzon négy különböző növény lesz majd látható, melyek a Nagy-Britanniát alkotó négy külön állam szimbólumai.

Az érmének új alakja is lesz. Kör alak helyett, szabályos 12 oldalú sokszög formájúra vált majd, mint a régi 3 pennys érme, amit 1971-ben vontak ki a forgalomból.

Pound-coin

„Nagyon izgatott lettem, mikor megtudtam, hogy megnyertem az 1 fontos érme dizájnjának versenyét, szinte sokkolt a dolog. El sem hiszem, hogy nyertem. A tanáromtól hallottam a versenyről, és úgy gondoltam, nincs mit veszítenem, ezért beneveztem.” – meséli a győztes.

A kancellár személyesen hívta fel Davidet (a győztes), hogy elújságolja a jó hírt. A kompozíción egyébként négy szimbolikus növény, a póréhagyma, a bogáncs, a rózsa és a lóhere látható, amik az országot alkotó négy állam szimbólumai, amint a királyi koronából kihajtanak.

MIDNIGHT-EMBARGO-New-£1-coin

David 6,000 jelentkező közül lett az első helyezet, és a dizájnja az új érmével együtt 2017-től kerül majd forgalomba. Több, mint 30 éve nem cserélték le az 1 fontos érmét, azonban ez most mégis megtörténik, hogy nehezebben legyen lemásolható. A Royal Mint elmondása szerint az új érme lesz a jelenlegi érmék közül a legnehezebben másolható egy új technológiának, és két különböző ötvözetből való készítésnek köszönhetően.     Forrás: http://m.bbc.co.uk/

[efb_likebox fanpage_url=”https://www.facebook.com/hunglia.magyarok” fb_appid=”” box_width=”” box_height=”” colorscheme=”light” show_faces=”1″ show_header=”0″ show_stream=”0″ show_border=”1″]