102 ezer fővel csökkent az álláskeresők száma a tavalyi év utolsó három hónapjában – derült ki a brit statisztikai hivatal, az ONS legfrissebb jelentéséből.

job-center

Idén januárra már csak 1,86 millió embernek nem volt állása az országban, ami 5,7 százalékos munkanélküliségi arányt jelent, ami azonos az előző negyedéves adatokkal, és továbbra is minden idők legalacsonyabb mért eredménye.

Az álláskeresési járadékot igénylő emberek száma 791200 főre esett, ami szintén a legalacsonyabb szám 2008 óta. Emellett nőtt az átlagkereset, a béren kívüli juttatásokkal együtt számolva átlagosan 1,8 százalékkal emelkedett az előző évhez képest az emberek jövedelme. Ha ezeket nem számítjuk, a növekedés még úgy is 1,6 százalékos. Ez azt jelenti, hogy nőtt a britek átlagkeresete is, hiszen az infláció is rekordalacsony, 0,3 százalékos szinten állt januárban.

A kedvező foglalkoztatási adatok persze jól jönnek a kormányzó konzervatív pártnak, amely még a május 7-ei parlamenti választások előtt beterjeszti az idei költségvetést. A BBC-nek nyilatkozó George Osborne, brit pénzügyminiszter szerint újabb fontos gazdasági mérföldkő a szigetország számára a kedvező adat, és hozzátette, 1975 óta nem mértek ilyen alacsony munkanélküliségi adatot.

Persze Nagy-Britanniában sincs azért kolbászból a kerítés, a fiatalok munkanélküliségének aránya továbbra is tartósan magas, 16 százalék, bár tény, hogy 12 ezer fővel többen dolgoznak a 16 és 24 év közötti korosztályból, mint a tavalyi év azonos időszakában.

Az ellenzéki munkáspárti Rachel Reeves üdvözölte a munkanélküliségi adatokat, de rámutatott, hogy öt évvel Cameron kormányra kerülése után már 44 százalék azok aránya, akik a létminimum alatt keresnek. A Munkáspárt árnyékkormányának munkaügyi minisztere szerint ez egyértelműen annak a jele, hogy eredménytelen a konzervatívok, alacsony keresetű polgárok életminőségének javításáért végzett munkája.

Ha máskor is szeretnél friss, angliai magyaroknak szóló híreket olvasni, nyomj egy Like-ot:

[efb_likebox fanpage_url=”https://www.facebook.com/hunglia.magyarok” fb_appid=”” box_width=”500″ box_height=”185″ colorscheme=”light” show_faces=”1″ show_header=”0″ show_stream=”0″ show_border=”1″ ]

Csatlakozz facebook csoportunkhoz:  https://www.facebook.com/groups/319485078225041/

Forrás: http://www.bbc.com/news/business-31938368