Teljesen más irányba indul meg a brit kormány, adóemelések és büdzsé csökkentések jönnek: az új pénzügyminiszter nyilatkozata 1

Jeremy Hunt, az új brit pénzügyminiszter adóemelésekre és a költségvetésben várható hatalmas csökkentésekre tett utalásokat, miközben megpróbálja stabilizálni a piacokat a Liz Truss által vezetett brit kormány katasztrofális néhány hete után.

Teljesen más irányba indul meg a brit kormány, adóemelések és büdzsé csökkentések jönnek: az új pénzügyminiszter nyilatkozata 3

A miniszterelnök a hét elején még ragaszkodott hozzá, hogy „egyáltalán” nem fogja csökkenteni a kormány által meghatározott büdzsé méretét, miközben az adócsökkentésre vonatkozó ígéretek a vezetői kampányának központi elemét képezték. A közgazdászok azonban jelezték, hogy a kormánynak a nemzet bizalmának helyreállításához abban a tekintetben, hogy a kormány ura az ország pénzügyi helyzetének, több tízmilliárd font értékű kiadáscsökkentésre vagy adóemelésre lesz szükség.

Új pénzügyminiszteri beosztásában töltött első teljes napján Mr. Hunt többször is figyelmeztetett, hogy „néhány nagyon nehéz döntést” kell most meghozni.

A Sky Newsnak a következőket mondta: „Nagyon nehéz döntések várnak ránk. A beruházások nem fognak annyival növekedni, mint amennyvel az emberek szeretnék, és minden kormányhivatalnak meg nagyobb hatékonyságra kell törekednie, mint azt tervezték. És bizonyos adókat nem fognak olyan gyorsan csökkenteni, ahogy az emberek szeretnék. Egyes egyes adók pedig emelkedni fognak. Szóval nehéz lesz. Amikor azonban meghozzuk ezeket a nehéz döntéseket, a prioritásom, és kormányként az értékeink a családok és a vállalkozások védelme lesz, akik rendkívüli kihívásokkal teli időszakon mennek most keresztül.”

Ezen kívül azt is elmondta, hogy az NHS és a védelmi minisztérium sem lesz mentes a beruházásokkal kapcsolatos nehéz döntésektől, mondván: „Minden kormányzati hivatalt meg fogunk kérni a hatékonyság javítására”.

Azt mondta a BBC Radio 4 Today című műsorának, hogy: „Azt mondtuk, hogy megvédjük azt a pénzt, amit az egészségügyi és szociális támogatásból kaptak volna, és senki sem törődik jobban az NHS-szel, mint én. De az adóoldalon is nagy lesz a nyomás, az adók nem fognak olyan mértékben csökkenni, mint ahogyan azt az emberek remélték, és néhány adót emelni kell. Minden kormányzati szervet meg fogunk kérni, hogy találjanak hatékonyságot növelő megoldásokat.”

Nem volt hajlandó elkötelezni magát az inflációval arányosan növekvő juttatások terve mellett sem, mondván: „Nagyon szenzitív vagyok a jövedelmi skála legalján lévő emberek szükségleteit illetően. Nem fogom azonban vállalni ezt a kötelezettséget a munka elvállalása után alig néhány órán belül, és erre inkább akkor kerülhet majd sor, ha láttam a pontos számokat, és megvitattam őket a miniszterelnökkel.”

Hunt kijelentette, hogy támogatja Truss gazdasági tervének „alapjait”, de hozzátette: „Hiba volt vakon repülni, és úgy tenni ezeket a kijelentéseket, hogy közben nem nyugtatták meg az embereket azzal, hogy a Költségvetési Felelősségi Hivatal előbb megvizsgálta a számokat, és azt mondta volna rájuk, hogy rendben vannak. A miniszterelnök felismerte ezt, és ezért vagyok én most itt.”

Tagadta, hogy az Egyesült Királyság visszatérne a megszorítások korszakába, de megismételte azon kijelentését, hogy „nehéz” döntéseket kell meghozni a kiadásokkal kapcsolatban.

Pénteken, a Downing Streeten tartott rövid sajtótájékoztatón Truss kikerülte a lemondására irányuló kérdéseket, majd azt mondta, hogy „teljesen eltökélt szándéka, hogy teljesítse azt, amit ígért”.

Egyelőre nem tudni, hogy a mini költségvetésben elhangzottak nagy részéből való kihátrálás elegendő lesz-e ahhoz, hogy a gazdaság újra egyenesbe jöjjön, vagy hogy Truss megtarthassa miniszterelnöki pozícióját. Több olyan hír is felröppent ugyanis, hogy sokan már arra vonatkozó terveket szövögetnek a kormány berkein belül, hogy miként távolítsák el onnan. A Times újság még egy Kwarteng úrhoz közel álló forrást is idézett, amely szerint Truss ezzel a húzásával csak néhány hetet nyert magának, de rá is ugyanaz a sors vár, mint az előző pénzügyminiszterére.  Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után